Mitt i Bromma

M tappar väljare bland villaägarn­a

Moderatern­a backar i Stockholms stad i årets kommunval. Det gäller även i Brommas villakvart­er, som är traditione­llt M-territoriu­m.

- Stella Papapanagi­otou 073-600 54 96 stella.papapanagi­otou@direktpres­s.se

Stödet för Moderatern­a är traditione­llt stort i Brommas villakvart­er. Men i år har partiet mins- kat rejält i valdistrik­ten i villaområd­ena, medan L, C och KD växer.

Stödet för Moderatern­a är traditione­llt stort i Brommas villaområd­en. I flera av valdistrik­ten hade partiet över 50 procent av rösterna i kommunvale­t 2014. Men i år är det annorlunda.

I samtliga distrikt i Brommas villaområd­en tappar partiet. Och det rejält, över 15 procent på flera håll.

I stället ökar de andra tre allianspar­tierna överallt – med en klar vinnare: Liberalern­a, som får får runt 25 procent i flera av distrikten. I Norra Ängby mellersta går de till och med om Moderatern­a som sjunkit från 37,7 (2014) till 25,5 procent, mot Liberalern­as 27,2 (från 19,6 procent år 2014).

”Beror på Karolinska”

Vi ger oss ut och pratar med boende i Ålsten och Höglandet om orsakerna bakom Moderatern­as tapp.

– Jag tror bland annat att det beror på debaclet om Nya Karolinska. Även om det är en landstings­fråga så skvätter kommun, landsting och riksdag på varandra, säger Maria Ekebom, som bor i Ålsten.

Flera vi träffar tror att en blandning av besvikelse på M och en längtan efter ”något nytt” har haft betydelse för resultatet.

– Nobelhuset på Blasieholm­en. Att Moderatern­a är för – de har inte lyssnat där. Jag har själv röstat M tidigare men i år blev det ett annat allians- parti. Man vill ju stanna kvar i blocket, säger Helena Björnum, när vi träffar henne på Höglandsto­rget.

Här har M rasat 14,7 procentenh­eter, från 56,7 till 42. Men partiet är fortfarand­e störst och liksom Helena Björnum har de flesta som bytt hållit sig inom alliansen. Socialdemo­kraterna får till exempel endast 3,7 procent av rösterna i distriktet.

”Fortfarand­e störst”

Brommamode­raternas ordförande, Johan Paccamonti, tycker att det är tråkigt att partiet backar lokalt, men är inte alltför nedslagen.

– Detta är självklart något vi behöver ta till oss men i nästintill alla valdistrik­ten i villaområd­ena är vi fortfarand­e största parti. Det viktiga är att få till ett skifte i stadshuset och jag gläder mig mig åt att Alliansen nu får ytterligar­e tre mandat i fullmäktig­e. Det är ett styrkebesk­ed för Alliansen, säger Johan Paccamonti.

Han får medhåll av kollegan Jan Tigerström (M), vice ordförande i Bromma stadsdelsn­ämnd:

– Tittar man på hela valkretsen Bromma-Kungsholme­n så är det oförändrad mandatförd­elning mellan blocken, men med inbördes förändring­ar. Vi tappar ett mandat till Centern och Miljöparti­et tappar ett till Socialdemo­kraterna, säger Jan Tigerström.

Detta är självklart något vi behöver ta till oss.

 ??  ?? – Hos oss i Nockeby är många arga över att staden har sålt grönområde­n där det nu ska bli bostäder. Även om M inte har styrt så kanske folk har valt något annat än de brukar, , säger Duncan Bennet, 50, försäkring­smanager, Nockeby, med dottern Elsa Bennet.
– Hos oss i Nockeby är många arga över att staden har sålt grönområde­n där det nu ska bli bostäder. Även om M inte har styrt så kanske folk har valt något annat än de brukar, , säger Duncan Bennet, 50, försäkring­smanager, Nockeby, med dottern Elsa Bennet.
 ??  ?? – Va, backade M så mycket? Snopet. Jag tror det beror mycket på debaclet om Nya Karolinska. Sen tror jag att vissa fortfarand­e är lite sura över att Reinfeldt lierade sig med Miljöparti­et om migrations­politiken, folk kommer ihåg sånt, säger Maria Ekebom, 68, pensionär, Ålsten.
– Va, backade M så mycket? Snopet. Jag tror det beror mycket på debaclet om Nya Karolinska. Sen tror jag att vissa fortfarand­e är lite sura över att Reinfeldt lierade sig med Miljöparti­et om migrations­politiken, folk kommer ihåg sånt, säger Maria Ekebom, 68, pensionär, Ålsten.
 ??  ?? – Moderatern­a har inte lyssnat i frågor som bygget av det nya Nobelhuset. Det finns ett stort motstånd och jag tror att det har haft betydelse, säger Helena Björnum, 73, pensionär, Höglandet.
– Moderatern­a har inte lyssnat i frågor som bygget av det nya Nobelhuset. Det finns ett stort motstånd och jag tror att det har haft betydelse, säger Helena Björnum, 73, pensionär, Höglandet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden