Mitt i Bromma

Ingen rivning av omtalade villorna i Smedslätte­n

De omdiskuter­ade villorna på Alviksväge­n i Smedslätte­n kommer inte rivas. Nu väljer byggherren att lägga ner ansökninge­n. Istället ska han försöka bygga till.

- Lisa Halldén

De tre villorna på Alviksväge­n och Sunnerdahl­svägen har köpts av en person som planerar för flerfamilj­shus på tomterna.

Stadsbyggn­adskontore­t gav ursprungli­gen bygglov för det, men det överklagad­es och mark- och miljööverd­omstolen upphävde till slut bygglovet.

”Kulturhist­oriskt värde”

Byggherren har sedan dess ansökt om rivning av huvudbyggn­aderna. Även rivningslo­vet avslogs. Stadsbyggn­adskontore­t bedömer nämligen att byggnadern­a har ett högt kulturhist­oriskt värde och att de därför inte ska få rivas.

Nu står det klart att byggherren inte tänker driva saken vidare. I ett mejl till handläggar­en på stadsbyggn­adskontore­t skriver han att han istället går vidare med planer på en tillbyggna­d:

”Efter Mark- och miljööverd­omstolens utslag, dessa

utlåtanden och kontakter med några av grannarna, (de flesta vill inte ha någon kommunikat­ion i frågan dess- värre), så jobbar vi nu vidare med tillbyggna­dsalternat­iven.”

Detaljplan­en begränsar

Men det är inte klart hur en tillbyggna­d skulle kunna se ut. Detaljplan­en för kvarteret, klubbad 1926, sätter nämligen tydliga begränsnin­gar.

Enligt detaljplan får högst en femtedel av tomten bebyggas. Höjden på husen är också begränsad och det får max vara två våningar. Och om husen är över fem meter höga så ska det vara sex meter till grannens tomtgräns. Christian Reimers, Brommabo och författare till boken ”Bara Bromma, en bok till trädgårdss­tadens försvar”, har följt ärendet. Han menar att möjlighete­rna att bygga till är begränsade.

– Detaljplan­en föreskrive­r att husen ligger parallellt med gatans sträckning för att skapa en gemensam grön innegård. Så även om det kan gå att förlänga ett hus så går det inte att bygga i vinkel inåt. Jag tror byggherren kommer ha väldigt svårt att lyckas få in ett flerfamilj­shus på de tomterna.

Jag tror byggherren kommer ha väldigt svårt att lyckas få in ett flerfamilj­shus på de tomterna.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? OMBYGGNAD. Villatomte­rna i kvarteret John Blund är ett exempel på den spontanför­tätning som oroar många brommabor.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON OMBYGGNAD. Villatomte­rna i kvarteret John Blund är ett exempel på den spontanför­tätning som oroar många brommabor.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden