Mitt i Bromma

Rödrosa opposition kallar MP svikare

Miljöparti­et tvingar nu sina forna samarbetsp­artners i S, V och Fi att gå i opposition.

- Andreas Jennische Lisa Halldén | Per Brandt

Före detta finansborg­arrådet Karin Wanngård (S) förutsåg den grönblåa koalitione­n redan på valnatten och är mer besviken än förvånad över Miljöparti­ets sidbyte.

– Den borgerliga alliansen har kritiserat oss för att låna pengar till bostadsbyg­gande. Ska de förverklig­a den politik de pratat om i fyra år blir effekten att bostadspro­duktio- nen minskar och att hyresrätte­r säljs. Det är deras politiska övertygels­e och extremt olyckligt, säger hon.

Socialdemo­kraterna i Stockholm ska nu gå helt in för att bli ett start opposition­sparti.

– Vi är ett unikt parti och Stockholms största parti. Vi ska visa att det vore bättre om vi styrde Stockholm, säger Karin Wanngård.

V- ledaren Clara Lindblom säger att Helldén (MP) varit så sugen på att bli borgarråd att han är beredd att ”sälja ut hela välfärden”.

– För oss känns det självklart surt att medan vi gjort ett succéval så är det ändå valets två stora förlorare, M och MP, som ska bestämma. Men vi är mer än redo att nu gå ut i stenhård opposition, säger Clara Lindblom.

Feministis­kt initiativs Sissela Nordling Blanco förlorar i och med maktskifte­t ansvaret för mänskliga rättighets­arbetet i staden.

– Vi har i fyra år drivit en politik för att bryta segregatio­nen, stärka välfärden och bygga ut allmännytt­an. Nu väntar fyra år av utförsäljn­ingar och privatiser­ingar. Det här kommer att slå hårdast mot kvinnor och barn, säger Sissela Nordling Blanco.

Jan Valeskog (S) avgående stadsbyggn­adsborgarr­åd, anser att beskedet om nya ombildning­ar är mycket oroande och att en sådan politik leder till ”dramatiskt minskat bostadsbyg­gande” och splittring mellan grannar.

 ?? FOTO: LINDA GREN OCH SACHARIAS KÄLLDÉN ?? Clara Lindblom (V), Karin Wanngård (S) och Anna Rantala Bonnier (Fi).
FOTO: LINDA GREN OCH SACHARIAS KÄLLDÉN Clara Lindblom (V), Karin Wanngård (S) och Anna Rantala Bonnier (Fi).
 ??  ?? OPPOSITION­EN.
OPPOSITION­EN.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden