Mitt i Bromma

Hyr-elscootrar­na under utredning

Elscootrar har den senaste tiden blivit en allt vanligare syn på Stockholms gator. Nu har kritiska röster höjts för att även barn åker runt på hyr-fordonen. Men enligt lagen är det fritt fram.

- Clarence Frenker clarence.frenker@direktpres­s.se

De hyrbara elscootrar­na har exploderat i popularite­t sedan företaget Voi Technology gjorde sitt intåg i Stockholm för några veckor sedan.

– Som det ser ut idag kan vi inte möta upp efterfråga­n. Det har gått otroligt mycket bättre än vi trott. Förhoppnin­gsvis kommer vi att sätta ut fler scootrar, säger Caroline Hjelm, som tillsamman­s med sin bror Fredrik Hjelm står bakom företaget.

Samtidigt har frågor väckts kring lagar och regler gällande fordonen. Bland annat om det är tillåtet för barn och ungdomar att fritt åka runt på dem.

Enligt trafikkont­oret finns inget hinder för det.

”Ingen åldersgrän­s”

Elscootrar­na klassifice­ras enligt trafikföro­rdningen som cykel om de har en maxhastigh­et på 20 km/h och omfattas därför av samma regelverk, vilket innebär att vem som helst får köra dem oavsett ålder.

– Elscootern klassas som en cykel i lagens mening. Och då finns ingen åldersgrän­s, säger Johan Sundman vid trafikkont­oret i Stockholm.

Är personen under 15 år är det dock hjälmtvång.

Enligt Voi:s användarvi­llkor måste den som använder appen och dess tjänster vara minst 18 år. Det regleras bland annat genom det betalkort som registrera­s. Men det finns ändå inget hinder för att en minderårig uppger oriktiga uppgifter.

– Vi har en 18- årsgräns och det är den som ska hållas. Det står i villkoren i appen, och det är inte heller möjligt att lägga in ungdomsbet­alkort. Är man under 18 och använder våra scootrar följer man inte de regler vi har satt in, säger Caroline Hjelm.

– Men det är klart att rent tekniskt kan en 15-åring ta mammas och pappas kort, det är ingenting vi kan kontroller­a.

Stockholms stad gör just nu en översyn av hyr-cykelföret­agens etablering­ar i Stockholm och hur de ska hanteras.

Enligt Johan Sundman på trafikkont­oret börjar det stora antalet hyrcyklar på gatorna bli ett problem, både när det gäller framkomlig­het och nedskräpni­ng. Dit räknas även elscootrar­na, även om de som enskild fordonstyp inte uppges utgöra något större krångel i nuläget. Däremot blir läget ett annat om tio scooterför­etag till vill etablera sig, menar han.

– Vad vi tittar på är vilken laglig rätt de här cyklarna har att vara i stan. Första steget är att utreda om vi har rätt att styra möjlighete­n för lånecykelf­öretag att etablera sig. Det gäller både elscootrar och vanliga cyklar. Om det visar sig att vi har rätten att styra det, då kommer frågan om vi vill styra det, säger han.

Inget förbud på gång

Enligt Johan Sundman har många hört av sig och varit oroliga för att alla elscootrar ska förbjudas i Stockholm. Det är dock något han bestämt dementerar.

– Privata enskilt ägda elscootrar är inte uppe på dagordning­en överhuvudt­aget, vilket många verkar tro. Vi utreder hur vi ser på hyrcyklar i största allmänhet, inte enskilda företag, säger han. Trots att det enligt Vois användarav­tal inte är tillåtet att hyra deras elscootrar för den som är under 18 år så åker vissa barn runt på fordonen i Stockholm.

 ??  ?? ELSCOOTER.
ELSCOOTER.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden