Mitt i Bromma

HEMMABRYGG­ARE SÄTTER LOKAL PRÄGEL PÅ BÄRSEN

I Norra Ängby blandar ölmakarna Johan Engdahl och David Wallin sin brygd med en hint av lokalhisto­ria.

- Text: Louise Bornhall Foto: Mikael Andersson

Man kan inte slänga ut barnen och stå och brygga i köket varje dag när det ska lagas mat.

Norra Ängbys egna bryggare satsar på öl med nostalgi och minnen.

avid Wallin hälsar välkommen hem till villan i Norra Ängby. Inne i köket står kompisen Johan Engdahl och rengör, tja, en inte helt vanlig köksappara­t – utan ett bryggverk.

Sedan några år tillbaka har kompisduon nämligen Norra Ängbrygger­iet ihop.

– Vi är två glada kompisar från Karlstad som med jobb och småbarnsli­v ville ha en ursäkt att träffas. Och vi gillar verkligen öl, säger David.

Efter att ha köpt hem ett start- kit bryggde de sin första öl i en kastrull på spisen, utan några större förväntnin­gar. Men ölet smakade gott, och kompisarna fick bokstavlig­t talat mersmak.

– I början tejpade vi ett liggunderl­ag runt bryggverke­t för att hålla temperatur­en. Det kändes lite överväldig­ande att lära sig allt först, men vi har tagit en bit i taget. I början av sin ölkarriär drack man ju bara mest öl, nu kan man nörda ner sig i olika smaker, berättar Johan.

Historisk touch

Kopplingen till Norra Ängby består inte bara av att det är där ölet bryggs – utan också i att varje bärs har en koppling till områdets historia.

– Vår Jublileums­bitter har drottning Elizabeth på etiketten. Hon besökte huset här intill 1956 för att se hur ett typiskt svenskt hem såg ut då. Så det blev en jubileumsö­l 60 år efter besöket. Det är ett sätt att göra historia tillgängli­gt, säger David.

Hittills har de bryggt en IPA, pilsner, porter och engelsk bitter. Nu vankas det en pale ale med jazztema – på 50-talet svängde nämligen Ängbyborna loss på West Side Club Ängbyplan.

– Det har varit en så stark ”tuttifrutt­itrend” bland mikrobrygg­erier. Det är jättekul att det finns, men det är inte vår grej. Vi gillar mer traditione­ll öl, och så är vår grej historia, säger David.

Kompisen Kaj Bäckström, gängets DKL – den konstnärli­ga ledaren – står för etikettern­a.

– Jag vräkte mig nästan in i det här, ”nu ska ni få hjälp”! Men jag håller mig på min kant från själva ölen, det är för svårt. Jag nöjer mig med att skicka iväg en pdf med etiketter då och då, säger han.

Vill brygga mer framöver

På vardagsrum­sbordet ligger böcker staplade, alla med temat ölbryggnin­g.

– Det är lite som att vara intressera­d av att baka, det finns massa böcker om ölbryggnin­g, och hur många recept som helst. Det finns inget stopp, säger David.

– Själva bryggninge­n kanske tar en arbetsdag. Men recepten kan ta en oändlighet att förändra tills det blir helt bra. Pilsnern är vår referensöl, den är så naken och det går inte att gömma sig bakom några smaker, säger Johan, och får medhåll från David.

– Till skillnad mot vad man kan tro är den ljusaste, mest blaskiga ölen svårast att få till, säger David.

Hittills har de bryggt någon omgång i kvartalet. Men nu är målet att hitta en lokal, allra helst i närområdet, för att kunna brygga mer öl och få till försäljnin­gstillstån­d.

– Syftet är att kunna brygga mer och oftare, nu måste det tajma med allt. Man kan inte slänga ut barnen och stå och brygga i köket varje dag när det ska lagas mat, säger David och skrattar.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? David Wallin, Kaj Bäckström och Johan Engdahl har Norra Ängbrygger­iet ihop. ÖLBRYGGARE.
David Wallin, Kaj Bäckström och Johan Engdahl har Norra Ängbrygger­iet ihop. ÖLBRYGGARE.
 ??  ??
 ??  ?? David Wallin och Kaj Bäckström diskuterar etiketten till pale alen som bryggs intill. ETIKETTER.
David Wallin och Kaj Bäckström diskuterar etiketten till pale alen som bryggs intill. ETIKETTER.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden