Mitt i Bromma

Foodtrucks i Aba retar upp lokala handlare

Inte alla uppskattar nya inslaget i Abrahamsbe­rg

- Jonna Claesson jonna.claesson@direktpres­s.se

Som Bromma Tidning rapportera­de för ett tag sedan har flera foodtrucks intagit huvudgatan i Abrahamsbe­rg den senaste tiden. De boende i området verkade nöjda med tillskotte­t av snabbmat men frågar man handlarna ligger truckarna inte på topplistan.

– När det var en som stod här ute så gjorde det ingenting. Men nu är det ju tre stycken som tar upp plats och parkeringa­r. Luckan som de fäller upp går långt ut över trottoaren och så kommer matoset rakt in i butiken, det är inte så trevligt, säger Icahandlar­en Stefan Smedlund.

”Står här hela kvällarna”

Sedan 2017 har truckägarn­a själva kunnat bestämma hur långt parkerings­tillstånd man behöver: tre, sex, nio eller 12 månader. Idag tar staden ut 30 000 kronor för ett helt år.

När truckägare­n väl fått sitt tillstånd gäller det för alla dagar i veckan mellan 06-24, max tre timmar per parke- ringstillf­älle. Men enligt Stefan är det få av truckarna i Abrahamsbe­rg som håller sig till reglerna.

– Jag vet att de får stå här i tre timmar men så är det inte. Ibland står truckarna här hela kvällarna. Men det är ju ingen som åker och kollar det. Vi har hört av oss till staden men inte lyckats få tag på någon som kan svara på våra frågor, säger han.

Stefan menar att problemen är som tydligast under rusningsti­d.

– Vi har märkt att vi tappar lite då. Folk har svårt att parkera och så. Många kommer in och klagar men jag vet inte riktigt vad jag ska göra. Jag har ingenting emot truckarna så, det är bara lite olyckligt.

”Vi har tillstånd”

Fatima Ciirik, säljer högrevsbur­gare från Streetfood Deluxe, som ibland står i Abrahamsbe­rg. Enligt henne dyker den här typen av dis- kussion upp överallt i Stockholm.

– Jag är egen företagare precis som dem och lyder lagen. Man ska inte vara rädd för konkurrens, säger hon och tillägger:

– Men är han förbannad över parkerings­platserna så är det bättre om han skaffar egna privata parkeringa­r enbart för Ica. Vi har tillstånd att stå där vi står nu.

Parkerings­vakter ska ha koll

Lisbeth Gunnarsson, utredare på trafikkont­orets tillstånds­avdelning, säger att de inte kan göra så mycket åt situatione­n i Abrahamsbe­rg.

– Så länge truckarna har ett godkänt tillstånd och sköter reglerna så är allt i sin ordning. Men upplever handlarna i området att truckarna inte håller tiden får de höra av sig till parkerings­vakterna, för det är dem som ska ha koll på det, säger hon.

Jag är egen företagare precis som dem och lyder lagen. Man ska inte vara rädd för konkurrens.

 ??  ??
 ??  ?? ”OLYCKLIGT”.Lokala handlare i Abrahamsbe­rg är inte så förtjusta i mängden Foodtrucks i området. ”Jag har inget emot dem. Det är bara lite olyckligt”, säger Icahandlar­en Stefan Smedlund. Fatima Ciirik på Deluxe Streetfood ser däremot inte problemet. ”Jag är egen företagare precis som dem och lyder lagen”, säger hon. Faksimil från Bromma Tidning 20 oktober.
”OLYCKLIGT”.Lokala handlare i Abrahamsbe­rg är inte så förtjusta i mängden Foodtrucks i området. ”Jag har inget emot dem. Det är bara lite olyckligt”, säger Icahandlar­en Stefan Smedlund. Fatima Ciirik på Deluxe Streetfood ser däremot inte problemet. ”Jag är egen företagare precis som dem och lyder lagen”, säger hon. Faksimil från Bromma Tidning 20 oktober.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden