Mitt i Bromma

QUIZ SOM I GEMENSKAP

Varje onsdagskvä­ll samlas både grannar och andra gäster på Råcksta krog för att svara på frågorna i Stefan Gudjonsson­s quiz.

- Evelina Hertz

Det är allmänbild­ande och ett bra tillfälle att prata lite med sina grannar.

Det är onsdag och klockan närmar sig 19. På Råcksta krog gör sig Stefan Gudjonsson och kvällens gäster redo för quiz. I fem år har han stått bakom micken varje onsdag och ställt frågor i mikrofonen. Han bor själv i området och tänkte att det kunde vara ett kul sätt att få fler att samlas på kvarterets krog.

– Första gången kom det nio personer. Nu är det oftast mellan 15 och 25 stycken som är med. Jag brukar komma på nya frågor varje vecka men det här året har jag återvunnit en del frågor, idag har jag till exempel med några frågor som jag gjorde för fyra år sedan, säger han.

Frågor med lokal koppling

Ibland ”snor” han frågor från andra quiz men hittar på egna svarsalter­nativ. Han kan också komma på frågor efter att han hört en låt på radio eller läst om någon aktuell händelse. Vissa frågor har lokalkoppl­ing men långt ifrån alla – och det är högt och lågt bland ämnesvalen.

– Jag brukar inte köra teman utan det bästa är att köra brett så att alla kan vara med. Det viktigaste är att alla har roligt och att ingen känner sig dum som inte kan några svar, säger Stefan.

Gratis måltid i potten

Quizen består av 20 frågor med fyra svarsalter­nativ per fråga. Är det flera som får lika många rätt finns alltid ett gäng utslagsfrå­gor. Vinnaren får en kupong från restaurang­en som ger en gratis måltid från ” kockens-tipstavla”. En gång i månaden är det lagtävling och då får vin- narna chokladkak­or. Och äran såklart.

Vid ett av hörnborden sitter grannarna Agneta Arusell och Yvonne Lagergren redo med pennor och papper. De har varit med i flera år men brukar framförall­t komma hit när det vankas lagtävling.

– Det är allmänbild­ande och ett bra tillfälle att prata lite med sina grannar, säger Yvonne.

Bredvid dem sitter Dan Enström och Stefan Bertilsson som brukar köra i samma lag som Yvonne och Agneta.

Agneta passar på att upplysa Stefan, som missade förra gången, att laget har döpt om sig till ”Lycko”. Anledninge­n? Det gamla namnet började plötsligt klinga illa.

– Vi hette Svenska Akademin men det vill man ju inte bli förknippad med nu, säger Agneta.

Flera är rörande överens om att quizledare­n Stefan är en stor anledning till att de kommer hit. I hans mellansnac­k varvas historik kring frågorna med skämtsamma pikar mellan honom och deltagarna.

Förra veckan var Stefan bortrest tillsamman­s med ett gäng grannar tillika quizstammi­sar. Nu hänger en girlang med åtta skelett som döpts efter dem ovanför baren.

Fyller fem år

Den 28 november firar onsdagsqui­zen fem år. Stefan berättar att det blir något speciellt då – men vad har han ännu inte bestämt.

– Jag är så imponerad av att han orkar göra det här varje vecka, säger Agneta.

Så hur går kvällens omgång? Som reporter är jag givetvis med och tävlar och ja, det är blandad svårighets­grad på frågorna. Jag vinner inte men lyckas pricka både antal planerade bostäder i Vällingby parkstad ( 1 400) och vem som sa ”life is like a box of chocolate” ( Forrest Gumps mamma).

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? LEDER. Stefan Gudjonsson har hållit i onsdagsqui­z på Råcksta krog i fem år.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON LEDER. Stefan Gudjonsson har hållit i onsdagsqui­z på Råcksta krog i fem år.
 ??  ?? FOKUS. Grannarna Yvonne Lagergren (till vänster) och Agneta Arusell brukar framförall­t vara med på lagquizen.
FOKUS. Grannarna Yvonne Lagergren (till vänster) och Agneta Arusell brukar framförall­t vara med på lagquizen.
 ??  ?? Tävlingen avslutas med en snabbgenom­gång där alla har chans att göra en sista ändring. KLURIGT?
Tävlingen avslutas med en snabbgenom­gång där alla har chans att göra en sista ändring. KLURIGT?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden