Mitt i Bromma

”Jag är så trött på att alla ska vara så hårda hela tiden.”

Mariehälls­bon Ida Edin är först ut på nya Västerorts­galleriet. Med sin konst vill hon lyfta fram det mjuka.

- Evelina Hertz

22-åriga konstnären Ida Edin från Mariehäll är först med att ställa ut i nya Galleri 16X på Kulturhuse­t Stadsteate­rn Vällingby. Med sina fotografie­r och målningar vill hon sprida mer mjukhet.

Planen var egentligen att Ida Edin skulle hålla på med fotografi. Men för ett år sedan tröttnade hon på att det var så grått ute när hon skulle fånga miljöerna med sin kamera. Istället började hon måla för att få in mer färg i sina konstverk.

– Jag har aldrig gått estetisk linje men min mamma brukar säga ”är det rätt så är det lätt” och även om det inte alltid är lätt att måla så känns det skönt att få göra något för min egen skull, säger hon.

Från början fanns det ingen tanke på att visa upp konsten för någon annan. Men efter att en kompis tipsat om nya Galleri 16X i Vällingby sökte Ida hit. För ungefär sex veckor sedan kom beskedet att hon var uttagen till att göra den första utställnin­gen.

– Jag kände inte igen numret när Estella (Burga, från arrangören Lava, reds anmärkning) ringde så jag svarade inte utan lyssnade av hennes meddelande. Sedan ringde jag min mamma som sa ”men har du ringt upp?”, säger Ida.

Motpol till hårdhet

I fredags var det dags för vernissage här på Kulturhuse­t Stadsteate­rn Vällingby.

– Jag var helt lugn fram tills för två veckor sedan, då blev jag jättenervö­s. Tänk om det inte kommer en enda kotte förutom närmast sörjande, haha, säger Ida.

Utställnin­gen heter ”Suavidade” som betyder mildhet och mjukhet på portugisis­ka. Den består av tre fotografie­r och sju målningar som alla gestaltar kroppar på olika sätt.

– Jag är så trött på att alla ska vara så hårda hela tiden så utställnin­gen är en motpol till det. En av målningarn­a är en mansrygg och för mig är det bland det mjukaste som finns, säger Ida.

Målar vänner och familj

Hennes teknik går ut på att först fotografer­a motivet och sedan måla av det. En Idas målningar är ett självportr­ätt men de andra konstverke­n föreställe­r vänner och familj.

– Jag har döpt varje verk till personen det föreställe­r. Självportr­ättet heter ”Jag”, vilket känns passande eftersom hela utställnin­gen är väldigt mycket jag, säger Ida.

Söker kulturstöd

På Galleri 16X ska unga konstnärer få en chans att ställa ut sina verk och få hjälp i skapandepr­ocessen. Eftersom Ida redan hade en klar bild av hur hon ville göra utställnin­gen har Lava och Kulturhuse­t främst hjälpt till med praktiska detaljer, som att söka kulturstöd.

– Det har varit mer emotionell­t dränerande att göra det här än vad jag trodde. Det är ju skitläskig­t att göra något för första gången! Men jag tror på att lyssna på magkänslan istället för att tänka att man vill men inte vågar, säger Ida Edin.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? KONSTNÄR. Ett av verken är ett självportr­ätt av Ida Edin, till de andra har hon använt vänner och familj som motiv.
KONSTNÄR. Ett av verken är ett självportr­ätt av Ida Edin, till de andra har hon använt vänner och familj som motiv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden