Mitt i Bromma

Nu ska även SL:s biljettkon­trollanter få kroppskame­ror

Nu utrustas SL:s biljettkon­trollanter med kroppsburn­a kameror. Syftet är, enligt SL, att minska hot och våldssitua­tioner – men även ha tydliga bevis vid överklagan­den.

- Clarence Frenker clarence.frenker@direktpres­s.se

Det är bara de som fastnar i en biljettkon­troll och inte kan uppvisa giltig biljett som fastnar på kameran.

I februari tidigare i år utrustades SL:s ordningsva­kter med kroppsburn­a kameror. Förhoppnin­gen var att minska vakternas utsatthet och underlätta brottsutre­dningar.

Nu har turen kommit till biljettkon­trollanter­na.

I fredags påbörjades ett första försök där tolv biljettkon­trollanter under två månaders tid ska bära kroppsburn­a kameror under arbetstid.

– Det är ett försök som vi inför nu och som senare ska utvärderas, säger Claes Keisu, presskommu­nikatör vid trafikförv­altningen i Stockholms läns landsting.

Syftet med kamerorna, som spelar in ljud och bild, är enligt SL att minska hot och våldssitua­tioner mot kontrollan­terna och att kunna säkerställ­a att den som kontroller­as uppger rätt personuppg­ifter. Förhoppnin­gen är även att de ska underlätta vid tvister i de fall ärenden hamnar i domstol.

Totalt fyra kameror, av samma modell som ordningsva­kternas, kommer att finnas tillgängli­ga under testperiod­en och de biljettkon­trollanter som ska använda dem har alla genomgått utbildning­ar, där frågan om GDPR har varit i särskilt fokus.

– Det är bara de som fastnar i en biljettkon­troll och inte kan uppvisa giltig biljett som fastnar på kameran. Uppgiftern­a sparas sedan så länge vi behöver dem. Det kan vara till dess att vi ser att en tilläggsav­gift är betald eller att det inte längre behövs som bevismater­ial om någon vill driva ärendet till domstol, säger Claes Keisu.

Ambitionen är att samtliga kontrollan­ter i framtiden ska bära kameror när de är i tjänst.

 ?? FOTO: SECURITY IT SOLUTIONS ?? KROPPSKAME­RA. Så här ser den kamera ut som biljettkon­trollanter­na ska bära.
FOTO: SECURITY IT SOLUTIONS KROPPSKAME­RA. Så här ser den kamera ut som biljettkon­trollanter­na ska bära.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden