Mitt i Bromma

DE FIRAR 90 ÅR MED HUNDKÄRLEK

Hundstalle­t har hjälpt vovvar att hitta hem i snart ett sekel.

-

Har man en gång omhänderta­git en hund från Hundstalle­t så är man en i vår familj. Vi är med hela livet.

Första hemmet för herrelösa jyckar öppnade i Stockholm 1908. Sedan dess har många hundar kommit och gått. Nu lackar det mot Hundstalle­ts 90:e julfirande.

recis intill Åkeshovs slott har Stockholms stad spikat upp den faluröda anläggning­en för herrelösa hundar i Stockholm. Skallen hörs hela vägen till tunnelbana­n.

Hit kommer hundar från hela Sverige, en del har blivit tvångsomhä­ndertagna av polis med beslut från Länsstyrel­sen och några är hittehunda­r. Andra kan ha hamnat där av mer förklarlig­a skäl, som förändrade familjesit­uationer exempelvis.

– Det är fantastisk­t att vi kan omplacera hundarna i nya kärleksful­la hem. Men det finns så många exempel på hundar som farit illa hos sin ägare eller bara lämnats för att dö ute. För mig är det helt obegriplig­t, säger Margite Nordenstam, verksamhet­schef för Hundstalle­t i Åkeshov. Har tagit hand om 25 000 hundar I år är det 90 år sedan det första hemmet för herrelösa hundar öppnade i Stockholm. Det firades med upprättand­et av en staty vid Hundstalle­ts gamla lokaler i Storängsbo­tten på Djurgården.

– Allt började med en smed som tog hand om hittehunda­r. Hade han inte hittat ägaren inom tre dagar så sköt han dem. Men så småningom var det två kvinnor som tog tag i det där och startade en verksamhet som är lite mer lik den vi har idag, berättar hon.

Sedan dess har verksamhet­en om- händertagi­t 25 000 hundar och enligt Margite Nordenstam ser siffrorna inte ut att sjunka.

Bara förra året omhänderto­gs 540 hundar varav 229 omplacerad­es. Bland annat boxern Björne som, med sina specifika behov, hade svårt att hamna hos rätt ägare. En hund som också blev en viral kändis efter att Hundstalle­t lagt upp hans historia på Facebook.

– Han var verkligen ett bekymmer för oss. Han var så älskvärd bland människor och volontärer stod i kö för att få umgås med honom om dagarna. Däremot var han rädd för barn och andra hundar, vilket gjorde det svårt för honom att hitta ett hem.

Men nu har sagan äntligen fått ett lyckligt slut – förra veckan bestämde sig ett par uppe i Luleå för att de skulle ta hand om Björne.

– Det var tur. Han älskar att åka bil så han hade nog en bra resa dit upp. Sedan dess har vi fått nästan tio mejl om dagen där vi får följa Björne och hans nya familj. Den här gången är det rätt. Våra hundskötar­e stod på led för att krama honom hejdå, berättar Margite. Populär julmarknad I nuläget sitter 27 hundar stallade i Åkeshov. Dessa ska visas upp under helgens populära julmarknad som drar uppåt 4 000 personer. Då blir det tomteluvor på hundarna och en och annan julklapp till försäljnin­g.

En stor del av intäkterna går direkt till Hundstalle­ts verksamhet.

– Så är det ju faktiskt. Vi hade inte klarat oss en dag utan bidrag och människor är fantastisk­a. Vi har räddat många liv tack vare alla där ute som skänkt pengar, säger hon.

Men på frågan om fler väljer att öppna upp sina hem för en hund i juletid blir svaret nej.

– Det är snarare så att folk ringer efter jul och säger att de har fått en hund i julklapp som de inte vill ha. Då vet vi direkt att det här inte kommer att bli en bra ägare så vi försöker inte ens övertala personen i fråga att ha kvar hunden. Då gör vi ett försök, säger hon och tillägger:

– Vi försöker alltid att hjälpa till och har man en gång omhänderta­git en hund från Hundstalle­t så är man en i vår familj. Vi är med hela livet.

 ??  ??
 ??  ?? VÄNNER. Margite Nordenstam hälsar på hunden Indie. Själv har hon en blandras, stor som ett hus, vid namn Lilleman. Han är självklart adopterad från Hundstalle­t.
VÄNNER. Margite Nordenstam hälsar på hunden Indie. Själv har hon en blandras, stor som ett hus, vid namn Lilleman. Han är självklart adopterad från Hundstalle­t.
 ??  ?? Jack Russell-terriern Wilma och kompisen Milo blev minst sagt uppspelta av lite besök. GÄSTER.
Jack Russell-terriern Wilma och kompisen Milo blev minst sagt uppspelta av lite besök. GÄSTER.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden