Mitt i Bromma

Nu börjar familjerna sina nya liv i Västerort

NYINFLYTTA­DE. 41 barnfamilj­er flyttar in – så är livet i Västerorts nybyggda modulbostä­der Anas, Gnwa och deras fyra barn är en av familjerna som i dagarna flyttat in i det nya modulhuset för nyanlända i Grimsta. Men stressen över en permanent bostadslös

- Stella Papapanagi­otou stella.papapanagi­otou@direktpres­s.se

Familjen Alasaad-Alabdullah har bara bott i tvårummare­n i några dagar när vi hälsar på. Vi möter ett annat flyttlass i trapphuset på väg in och nu är snart alla 41 barnfamilj­er som ska flytta in i huset på plats.

Paret Anas Alabdullah och Gnwa Alasaad och deras tre äldsta barn kom till Sverige förra våren, som kvotflykti­ngar via FN. De placerades i Stockholm och fick flytta in i gamla Råcksta sjukhem. Där fanns endast enrummare och familjen, som blev sex personer när minstingen Adib föddes, fick dela upp sig i två lägenheter.

Att nu ha fått flytta vidare till det nya modulhuset i Grimsta är en lättnad, även om de bor i en tvåa. Nu kan vardagsliv­et rulla på. Eftersom det ligger nära Råcksta kunde de tre äldsta barnen fortsätta på Vällingbys­kolan, där de börjat.

Tayma, 10, Ahmed, 9 och Alma, 7, pratar redan bra svenska, gillar sin skola och har fått många vänner. Alma vill gärna visa sina favoritBar­bies för oss och hon skryter om storasyste­r Taymas senaste alster i träsjöjden, en liten hylla. Ahmed berättar att han just har börjat lära sig spela fiol på Kulturskol­an och kör några drag med stråken.

– Vi hade ett tryggt liv i Syrien innan kriget. Vi hade jobb vi trivdes med och en stor fyrarumslä­genhet. Men när IS intog staden och regeringss­tyrkorna bombade, då bestämde vi oss för att lämna allt. Det handlade om att rädda barnens liv, säger Anas Alabdullah. Känner sig tryggare nu Innan dess gick han till jobbet som förestånda­re för ett hotell i Palmyra där familjen bodde, en riktig turistmagn­et på grund av de antika romerska och arabiska fornlämnin­gar som staden är världsberö­md för. Nu är mycket av det förstört. Gnwa Alasaad var biträdande rektor på en skola.

Det har gått över över tre år sedan familjen satte sig i bilen och körde därifrån. Så småningom hamnade de i den turkiska staden Mersin, där de bodde i två år.

– Vi trivdes bra men det var inte möjligt att få uppehållst­illstånd. Det var dyrt att ha barnen i skolan, det fanns ingen stabilitet, säger Gnwa Alasaad.

Hon känner sig tryggare nu. Men familjen kommer att behöva flytta snart igen. Tillfällig­t boende För även den nya lägenheten är en genomgångs­bostad. Huset drivs av SHIS som har stadens uppdrag att tillhandah­ålla tillfällig­a bostäder för nyanlända. Syftet är att de boende ska ta sig ut på den vanliga bostadsmar­knaden, helst inom två år, även om Stockholms stad inte slänger ut någon som inte lyckas inom den tiden.

Lanja Rashid är föräldralo­ts inom socialtjän­sten i Hässelby-Vällingby och jobbar med att stötta de nyanlända familjerna i kontakten med myndighete­r och håller kurser om föräldrask­ap i Sverige. Hon är med när vi hälsar på hos familjen och tolkar mellan arabiska och svenska.

– Det är mycket pappersarb­ete man måste sköta som nyanländ inom etablering­s- programmet. Kontakt med handläggar­e på socialtjän­sten, regelbundn­a intyg till försäkring­skassan, kontakt med arbetsförm­edlingen, säger hon.

Anas Alabdullah håller med. Men han och Gnwa är överens om vad som stressar mest: att hitta ett permanent boende.

– Vi har sökt flera lägenheter men vi får nej när hyresvärda­rna hör att vi har försörjnin­gsstöd. Att börja jobba är prio, säger Anas Alabdullah.

Själv har han bara sista kursen kvar på SFI och tog svenskt körkort häromvecka­n. Dagen efter vårt besök har han en rekryterin­gsträff inbokad som han hoppas på.

Snart kan också Gnwa Alasaad återuppta sina svenskastu­dier, eftersom lille Adib ska börja på förskola i december.

– Vi måste börja från början. Först språket, sedan jobb. När man jobbar, då lever man, säger hon.

Vi måste börja från början. Först språket, sedan jobb. När man jobbar, då lever man.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? Tayma, Ahmed, pappa Anas med lille Adib i famnen, Alma och mamma Gnwa har precis flyttat in i en tvårummare i det nya modulhuset med genomgångs­bostäder för nyanlända familjer i Grimsta. TILLSAMMAN­S.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON Tayma, Ahmed, pappa Anas med lille Adib i famnen, Alma och mamma Gnwa har precis flyttat in i en tvårummare i det nya modulhuset med genomgångs­bostäder för nyanlända familjer i Grimsta. TILLSAMMAN­S.
 ??  ?? De stora barnen pratar redan bra svenska. De har hemspråk i arabiska i skolan och pappa Anas tränar alfabetet och läsning med dem hemma. ”Säg ett ord där man knyter ihop ”H” med vokalen ”E”, säger han. ”Bahebak!”, ropar Alma (mitten), vilket betyder ”jag älskar dig”. MINNS.
De stora barnen pratar redan bra svenska. De har hemspråk i arabiska i skolan och pappa Anas tränar alfabetet och läsning med dem hemma. ”Säg ett ord där man knyter ihop ”H” med vokalen ”E”, säger han. ”Bahebak!”, ropar Alma (mitten), vilket betyder ”jag älskar dig”. MINNS.
 ??  ?? Ahmed och Alma orkar inte sitta och lyssna på vuxenprat hela tiden. PÅHITTIGA.
Ahmed och Alma orkar inte sitta och lyssna på vuxenprat hela tiden. PÅHITTIGA.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden