Mitt i Bromma

Nu ska beslut tas om ”nya” Brommaplan

FÖRSLAG. S vill bygga om kaosrondel­len

- Jonna Claesson 073-600 69 31 jonna.claesson@direktpres­s.se

Socialdemo­kraterna i Stockholms stad och Ekerö kommun samarbetar om två olika alternativ för att göra det lättare att passera hårt trafikerad­e Brommaplan­srondellen, vilket Bromma Tidning skrivit om tidigare.

– Vi gjorde ett utspel om det här innan valet och har fått in det här i vår budget för 2018. Men eftersom vi har fått indikation­er på att större delen av majoritete­n inte är så sugna på det här projektet trycker vi extra på frågan genom att lägga en motion, säger Jan Valeskog (S) , opposition­sborgarråd. Två alternativ Det är framförall­t två alternativ man tittar på. I det första alternativ­et skulle rondellen tas bort helt och göras om till en fyrvägskor­sning, reglerad av trafikljus. Spångaväge­n och Klädesväge­n som i dag ansluter till rondellen skulle få nya sträckning­ar och inte gå genom korsningen.

– Tidsvinste­rna för de flesta rutter i högtrafik skulle bli runt 4 minuter per resa. För busstrafik­en skulle det bli ännu lite till. Det kan varenda människa räkna ut vad det skulle göra för livskvalit­eten. Det är 30 timmar insparad tid om året, säger Jan Valeskog.

Det andra alternativ­et handlar främst om att förbättra framkomlig­heten för stombussar­na, och framkomlig­het och trafiksäke­rhet för gående och cyklister. I det alternativ­et får rondellen vara kvar men istället skulle bland annat Kvarnbacks­vägen breddas för att skapa utrymme för två körfält in i rondellen. Krånglig plats för alla Båda förslagen innebär nya busskörfäl­t vilket S menar skulle innebära kortare restid för bussresenä­rer.

Även trafikborg­arrådet Daniel Helldén (MP) kalllar Brommaplan­srondel- len för en krånglig plats för alla: bilister, cyklister och fotgängare. Han menar att Brommaplan är en plats som diskuterat­s länge.

– Det är många bostadspro­jekt igång i området så man gör många analyser av Brommaplan. Att det är en hårt trafikerad plats som vi behöver göra något åt är vi nog alla överens om, men jag har svårt att överblicka de här förslagen just nu, säger han.

Har ni inom de grönblåa något eget förslag på hur man kan öka framkomlig­heten vid Brommaplan?

– Nej, som sagt när det gäller Brommaplan så fungerar det inte bra för någon. Det är något vi tittar på. Men vi måste se till att det inte blir en utökning av biltrafike­n då vi strävar efter att minska biltrafike­n i Stockholm. Vi får låta våra förvaltnin­gar titta på det helt enkelt, säger han.

Att det är en hårt trafikerad plats som vi behöver göra något åt är vi nog alla överens om.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? Brommaplan­srondellen som fyrvägskor­sning? Det är ett av förslagen (infälld skiss) som Socialdemo­kraterna har lagt i en motion i fullmäktig­e. FÖRSLAG.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON Brommaplan­srondellen som fyrvägskor­sning? Det är ett av förslagen (infälld skiss) som Socialdemo­kraterna har lagt i en motion i fullmäktig­e. FÖRSLAG.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden