Mitt i Bromma

VÄNNERNA JULPYSSLAR FÖR MILJÖNS SKULL

Mathilda och Louise samlar Höglandssk­olan för miljövänli­gt julpyssel Höglandsel­everna Mathilda och Louise älskar återbruk och pyssel. Nu vill de inspirera andra till att göra sitt för miljön och släppa mobilerna.

- Jonna Claesson

Mathilda Fridell och Louise Modigh vill få eleverna på Höglandssk­olan att lägga bort mobilen och börja pyssla – för glädjen och miljöns skull.

För oss innebär pyssel glädje. Det är ett sätt att få uttrycka sin kreativa sida, det vill vi dela med oss av.

När Mathilda Fridell och Louise Modigh, 14, från Höglandet i Bromma, började pyssla var det mest som en rolig grej. Men så fort de började fokusera på pyssel med återbruk blev det genast ett större intresse.

De startade Instagramk­ontot @Cindyspyss­lon, en hyllning till kända Instagramp­ysslaren Cindy, och började experiment­era.

– Vi har pratat mycket om miljön under geografin i skolan och pratat mycket om hur viktigt det är att spara på jordens resurser. Så vi kände att vi ville hjälpa till på vårt sätta och återbruka mer, sä- ger Mathilda och fortsätter:

– Man pratar ofta om återbruk som någonting tråkigt. Men vi ville ändra på det genom att pyssla. ”Finns inga regler” Nu vill de inspirera andra att göra likadant. Därför bjöd de in hela Höglandsss­kolan till en pysselstun­d på lunchraste­n.

– För oss innebär pyssel glädje. Det är ett sätt att få uttrycka sin kreativa sida, det vill vi dela med oss av.

De menar också att det är ett sätt att komma ifrån Ipads och mobiltelef­oner.

– Många sätter ju sig med mobilen under en ledig stund. Då är det bra att ha någonting kreativt att göra, det gör också att man varvar ner. Jag har en lillebror, och ibland när jag hämtar honom från skolan så brukar vi sätta oss och pyssla i stället för att hålla på med telefoner och så, säger Louise, och fortsätter:

– Det som är bra är att det inte finns några regler. Man börjar bara från noll och känner efter vad man har lust att göra. ”Man kan göra nytt av allt” I uppehållsr­ummet på Höglandssk­olan har tjejerna dukat fram pennor, målarfärg, limpistole­r, garn, papper och ett gäng pepparkako­r. Allt för att väcka kreativite­ten hos sina skolkamrat­er.

– Man kan faktiskt göra någonting nytt av allt. Av toarullar kan man exempel- vis göra stämplar, berättar de och formar kartongen till ett hjärta.

Just idag blir det julkort men det finns förhoppnin­gar om att skolan ska fortsätta pyssla och om det blir av ska det bli ännu mer återbruk.

– Då kan folk få ta med sig saker hemifrån som de vill göra om. Är det något särskilt man vill göra så kan vi hjälpa till. Huvudsaken är att det finns färg, det blir man glad av.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? Mathilda Fridell, Louise Modigh och fritidsled­are Kaveh Pakjoo inväntar resten av de pysselsugn­a eleverna. INITIATIVT­AGARE.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON Mathilda Fridell, Louise Modigh och fritidsled­are Kaveh Pakjoo inväntar resten av de pysselsugn­a eleverna. INITIATIVT­AGARE.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? Ett av tjejernas tips är att forma gamla toalettrul­lar till hjärtan, doppa i färg, och trycka på papper. De tipsar även om att penslar, sax, lim och färg av alla slag är bra pysselverk­tyg som kan användas. PYSSELPROF­FS.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON Ett av tjejernas tips är att forma gamla toalettrul­lar till hjärtan, doppa i färg, och trycka på papper. De tipsar även om att penslar, sax, lim och färg av alla slag är bra pysselverk­tyg som kan användas. PYSSELPROF­FS.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden