Mitt i Bromma

LENA GÖR KONST AV SKRÄP

Allkonstnä­ren Lena Johansson i Blackeberg tar det andra kallar för skräp – och förvandlar det till leksaker och konst.

- Text: Jonna Claesson | Foto: Mikael Andersson

Jag har alltid varit lite pysslig och gillat både ord och bild. Jag tyckte om det redan när jag gick i skolan. Däremot var det nog inte förrän jag fick barnbarn som intresset blev större. Man tror ju att barn idag har så fina leksaker att de inte skulle vilja leka med hemmabygge­n men så var det inte för mig. De verkade tycka att det var allra roligast att leka med sakerna jag hade gjort och allt som oftast var det mormors historier de ville höra, istället för de klassiska sagorna.

Jag kan pyssla med vad som helst. Det är viktigt med återvinnin­g men det gäller att ha lite fantasi. Dockhusen gör jag vanligtvis av gamla kartonger, sedan inreder jag dem med allt möjligt. Hållare till presentsnö­ren är per-

Jag kan pyssla med vad som helst. Det är viktigt med återvinnin­g men det gäller att ha lite fantasi.

fekta som bord, presentpap­per blir tapeter och så gör jag de boende av lera eller något liknande. Ibland sitter jag bara och klipper och klistrar i tidningar och gör kollage. Det blir fina tavlor. En annan rolig grej är att göra vykort av gamla almanackor och skicka till vänner och bekanta.

Alla tycker så mycket om min konst, men jag förstår inte själv vad det är jag gör som är bra. Jag har alltid kämpat med dålig självkänsl­a och nu när jag har blivit äldre glömmer jag mycket. Dessutom har jag svårt att ta mig ut och då är skapandet en väldigt bra sysselsätt­ning.

Nu för tiden är hela lägenheten fylld av mina verk och leksaker så när folk kommer hit frågar de om jag har jobbat på dagis. Nej, får jag svara då, jag har jobbat med alkoholist­er.

Jag skulle vilja ha en utställnin­g på Blackeberg­s bibliotek igen, men senast jag frågade var det två års väntetid.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden