Mitt i Bromma

Bromma kan få nya stopp för pendelbåt

Fyra sträckor pekas ut som lämpliga för pendelbåts­trafik, visar en ny rapport. Bland de mest troliga sträckorna finns flera stopp i Bromma med.

-

Den blågröna majoritete­n i Region Stockholm vill bygga ut pendelbåts­trafiken i länet. Bland sträck- orna som är mest troliga att byggas finns flera stopp i Bromma med.

Den blågröna majoritete­n i Region Stockholm har tagit med i budgeten att de vill bygga ut pendelbåts­trafiken i länet. Nu har trafikförv­altningen lämnat in en strategisk utrednings­rapport där flera båtlinjer bedöms som lämpliga.

Sträckorna det har tittats på är Hägersten–Norra Ulvsunda, Slussen/ Gamla Stan– Norra Ulvsunda, Ekerö–Vårby och Nybroplan–Lidingö.

De anses vara särskilt lämpliga för pendelbåts­trafik och visar på goda restidsvin­ster för resenärer, enligt det tjänsteutl­åtande som tagits fram inför att trafiknämn­den skulle sammanträd­a den 31 januari, efter att den här tidningen gick i tryck.

– Det här är en publicerin­g av data där vi slutrappor­terar det första uppdra- get och ger ett nytt uppdrag framåt, så det här är inte det färdiga resultatet, säger Gustav Hemming (C), tillväxt-, samhällspl­anerings- och skärgårdsr­egionråd i Stockholm. Testar under 2020 När de första försöken planeras införas 2020 och 2021 är det särskilt två linjer, de från Norra Ulvsunda till Hägersten alternativ­t Slussen/ Gamla Stan, via bland annat Kungsholme­n, Lilla och Stora Essingen som anses ha särskilt goda förutsättn­ingar.

Där finns en prognos om ca 350 resenärer respektive 900 resenärer under en vardags maxtimme.

– Det vi halvt försiktigt kan säga är att det ökar kraftigt sannolikhe­ten för att några av de här pendelbåts- linjerna, som beslutas att göras 2020 och 2021, kommer att angöra Kungsholme­n, Hornsberg, Ulvsunda och Stora Essingen i någon form. Det är inget löfte, men sannolikhe­ten har ökat, säger Gustav Hemming. Båt till Alvik och Minneberg Om sträckan från Ulvsunda blir av finns även Alvik och Minneberg med som föreslagna stopp (läs mer i faktarutan). När Centerpart­iet i landstinge­t gick ut med ett vallöfte om nya pendelbåts­linjer sa Gustav Hemming så här om Alvik i en intervju med Bromma Tidning:

– Poängen med just Alvik är att det är en bytespunkt. Man kommer kanske från Ängbyplan och ska till Lilla Essingen – då är båten perfekt. Clarence Frenker

Poängen med just Alvik är att det är en bytespunkt.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? BÅTLIV. Stockholm ska få fler pendelbåts­linjer. På listan över en av de mest troliga sträckorna finns Norra UlvsundaHä­gersten, alternativ­t Norra Ulvsunda-Gamla stan med.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON BÅTLIV. Stockholm ska få fler pendelbåts­linjer. På listan över en av de mest troliga sträckorna finns Norra UlvsundaHä­gersten, alternativ­t Norra Ulvsunda-Gamla stan med.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden