Mitt i Bromma

Helldéns släkting stoppade

-

parkerings­plan

Brommabon Jan Söderström har sett till att delar av Stockholms parkerings­plan kan komma att rivas upp. Vem han är släkt med? Trafikborg­arrådet Daniel Helldén, som var med och införde planen. Strax innan jul revs parkerings­avgiften för närmare 300 gator i Bromma upp, något som DN var först att rapportera om.

Anledninge­n till att avgifterna försvann beror på Brommabon Jan Söderström. Han satte sig in i fallet och överklagad­e införandet transports­tyrelsen. Och han fick rätt.

Enligt den kommunala parkerings­avgiftslag­en från 1957 har kommuner rätt att ta ut hur höga p-avgifter som helst, så länge det förbättrar trafikordn­ingen. Men att lägga ut avgifter på samtliga gator som kommunen förvaltar var lagvidrigt.

– I till exempel lugna villakvart­er förbättras inte trafiken genom att det införs parkerings­avgifter. Snarare tvärtom. Bilar som står parkerade på gatan gör att trafiken kör långsammar­e, säger Vi brukar samtala om olika trafikären­den. Jan Söderström.

Efter hans överklagan­de riskerar nu delar av Stockholms parkerings­plan, som infördes 2016 att göras om, då den helt enkelt inte följer lagen. Beslutet från Transports­tyrelsen gör nämligen att rättsfalle­t blir prejudicer­ande och parkerings­avgiftsbes­tämmelser kan komma att ändras inte bara i Stockholm utan i hela Sverige.

– Det har ringt från alla möjliga håll. Folk i Stockholm, Kalmar, Karlskrona, jag vet inte hur många som har velat ha min hjälp. Det här hade jag inte räknat med, säger Jan Söderström och skrattar.

Släkting med Helldén

Det prekära i situatione­n är att dock att Jan Söderström är släkt med trafikborg­arrådet Daniel Helldén (MP) som var med och införde parkerings­planen.

– Jag känner Daniel väl. Han är mitt kusinbarn och jag har sett honom sedan han var ett litet barn. Vi brukar samtala om olika trafikären­den, säger Jan Söderström som inte är någon novis i ämnet.

I hela sitt yrkesliv har han arbetat med trafikfråg­or, bland annat som tillförord­nad professor i trafikplan­ering på Kungliga Tekniska Högskolan. Enligt honom är det uppenbart att parkerings­planen från 2016 vilar på helt fel grund.

– När trafikplan­en infördes pratade jag med Daniel och sa att den inte kunde följa lagstiftni­ngen, men han trodde mig inte. Beslutet var märkligt, varken politiker eller tjänstemän verkar ha haft koll på lagstiftni­ngen, säger han.

Daniel Helldén är sparsmakad när det kommer till att prata om sin släkting.

– Relationen mellan oss är bra och han är väldigt kunnig i sådana här frågor, säger han.

Både Daniel och Jan betonar att det inte är stort släktgräl i antågande, även om Jan nu sett till att delar av trafikplan­en riskerar att ryka.

– Nej, Daniel visste om att jag överklagad­e det här. Inga sura miner alls mellan oss, säger Jan Söderström.

– Inga sura miner, säger Daniel Helldén. Michael Toll

 ?? FOTO: PRIVAT/LINDA GREN ?? OLIKA SYN PÅ P-AVGIFTER. Jan Söderström har tagit strid mot kusinbarne­t Daniel Helldéns (MP) parkerings­plan.
FOTO: PRIVAT/LINDA GREN OLIKA SYN PÅ P-AVGIFTER. Jan Söderström har tagit strid mot kusinbarne­t Daniel Helldéns (MP) parkerings­plan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden