Mitt i Bromma

Skolor i Bromma förlorar sitt budgetansv­ar

- Jonna Claesson

Två grundskolo­r i Bromma förlorar sitt budgetansv­ar 2019. Det efter att ha gått med ekonomisk förlust för andra året i rad. Redan i höstas nämndes Norra Ängby och Höglandssk­olan som två av de grundskolo­r som riskerade att förlora delar av sitt budgetansv­ar 2019. Skolorna vidtog åtgärder, men det räckte inte hela vägen. Vid bokslutet i januari stod det klart att skolorna gick back för andra året i rad och skulle avvecklas som resultaten­heter 2019.

– Om man har ett underskott och tömmer sin fond och året efter inte lyckas fylla sin fond igen så riskerar man att förlora sin status som resultaten­het. Då är man istället en anslagsenh­et och får mindre ekonomisk självbestä­mmande, säger Malin Eriksson, avdelnings­chef på utbildning­sförvaltni­ngen.

Underskott på 6,1 miljoner

Enligt uppgifter från utbildning­sför valtningen i Stockholms stad hade Norra Ängbyskola­n ett underskott på 6 109 000 kronor 2018 och Höglandssk­olan ett under-

Det kan finnas en rad olika orsaker men man får helt enkelt se över skolans kostnader och anpassa kostymen efter pengarna.

skott på 838 000 kronor.

– För Norra Ängby är det ett rätt stort underskott i jämförelse med deras budget som låg på runt 81 miljoner kronor samma år. För Höglandssk­olan var det inte lika stort procentuel­lt sätt. Deras budget låg på omkring 41 miljoner kronor 2018. Men varför det har blivit såhär kan jag inte svara på, säger Malin Eriksson.

Vad kan skolorna göra för att få tillbaka budgetansv­aret?

– Som sagt, jag vet inte varför det har blivit såhär. Det kan finnas en rad olika orsaker men man får helt enkelt se över skolans kostnader och anpassa kostymen efter pengarna. Skolan kommer ha en dialog med grundskole­chefen hur man når fram till målet och vi från ekonomi kan också hjälpa till att stötta skolan, säger hon.

Inför uppföljnin­gsmöten

Enligt Kerstin Nilsson, rektor på Norra Ängby, har skolan samma ekonomiska grundförut­sättningar som alla andra kommunala skolor, med liknande socioekono­misk struktur. Och förväntas, precis som andra skolor att anpassa sin organisati­on så att de har en budget som minst går +-0, men helst med ett litet överskott.

– Det som skiljer är att vi kommer att ha uppföljnin­gsmöte kring skolans ekonomi varje månad med grundskole­chef och controller. Vid eventuella anställnin­gar utöver grundbeman­ning eller stora inköp så kommer de att behöva godkännas av grundskole­chef. Vi kommer inte ha möjlighet att göra några stora investerin­gar under de år som skolan är anslagsenh­et. Nu ser vi, trots ett bitvis tufft 2018, med tillförsik­t och optimism fram emot 2019, säger hon.

Bromma Tidning har sökt Bo Andersson, grundskole­chef i Bromma, utan att lyckas nå honom.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden