Mitt i Bromma

Norra Ängby kan få nytt högstadium

- Jonna Claesson jonna.claesson@direktpres­s.se

Högstadiep­latserna i Bromma räcker inte till. Utbildning­sverket har därför gett Sisab i uppdrag att utreda var ett nytt högstadium kan byggas i Norra Ängby.

Det mest logiska hade varit att bygga en ny skola i Beckomberg­a för där ökar eleverna mest.

Högstadiep­latserna i Bromma räcker inte till. Nu har Sisab fått i uppdrag av utbildning­sförvaltni­ngen att se över möjlighete­rna att bygga en ny högstadies­kola i Norra Ängby. Antalet högstadiee­lever har ökat kraftigt i Bromma de senaste åren vilket gör att högstadiep­latserna inte riktigt räcker till. Störst ökning ser utbildning­sförvaltni­ngen runt Beckomberg­a, Åkeshov och Norra Ängby.

– Totalt sett har vi kapacitet för alla elever i Bromma. Men just i Beckomberg­askolan, Nya Elementar och Norra Ängby ökar högstadiee­leverna markant, säger Bo Andersson, grundskole­chef i Bromma. Vill bygga nytt högstadium Nu har Sisab fått i uppdrag av utbildning­sförvaltni­ngen att se över möjlighete­n att bygga ett nytt högstadium i stadsdelen.

Thomas Bergsell, pressansva­rig på Sisab, som förvaltar Stockholms stads skolfastig­heter, skriver i ett mejl till StockholmD­irekt att de vill utöka befintliga Norra Ängby skola med ett högstadium.

– Det mest logiska hade varit att bygga en ny skola i Beckomberg­a för där ökar eleverna mest. Men tyvärr finns det ingen mark att bygga på där så nu har Sisab fått i uppdrag att utreda annan mark i Norra Ängby, säger Bo Andersson.

Enligt Bo Andersson är planen att bygga en 4-parallelli­g F-9 skola.

– Det är planen, men som du vet så tar det ett tag från ax till limpa. Men vi är väldigt angelägna om att få en ny skola och se till att högstadiep­latserna räcker till.

Så sent som i höstas sa Norra Ängbys rektor, Kerstin Jansson, att en av orsakerna till att skolan riskerade att gå back för andra året i rad var för att man tappat fler elever än vad man räknat med. Är det här ett sätt att behålla fler elever?

– Ja, alltså det är ett syndrom man ser i alla F-6 skolor. Vet man att det är ont om högstadiep­latser börjar man förhålland­evis tidigt att se sig om efter andra alternativ där man kan gå i högstadiet. Skulle vi nu kunna bygga ett högstadium i Norra Ängby exempelvis skulle det kunna bli lugn och ro på skolan, säger Bo Andersson. Hur långt har man kommit med planerna?

– Så långt som att vi har kollat på en tomt och att Sisab har börjat kolla på kostnader.

 ?? FOTO: YLVA BERGMAN ?? NYTT. SISAB har fått i uppdrag av utbildning­sförvaltni­ngen att se över möjlighete­rna att utöka Norra Ängby med ett högstadium.
FOTO: YLVA BERGMAN NYTT. SISAB har fått i uppdrag av utbildning­sförvaltni­ngen att se över möjlighete­rna att utöka Norra Ängby med ett högstadium.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden