Mitt i Bromma

Brommafäkt­are till kadett-EM

- Jonna Claesson

Fäktare Nils Uniyal, 16, från Blackeberg är en av få svenskar som är uttagna till Kadett-EM i Foggia, Italien, i slutet av februari. Många unga idrottare hade kanske nöjt sig med att bli uttagna till EM vid 16 års ålder. Men så är inte fallet för stjärnskot­tet Nils Uniyal, som redan nu bestämt sig för att nå mycket längre än så.

– Det känns jätterolig­t att få represente­ra sitt land i EM men jag tycker inte att det är en jättestor grej. Jag har större drömmar och mål, säger Nils Uniyal, som fäktas för Ängby fäktklubb.

Nils introducer­ades för fäktning som sjuåring, sedan dess har utveckling­en gått spikrakt uppåt och idag tävlar han både på hemmaplan och utomlands.

– Det var min pappa som hade testat på fäktning när han pluggade i England. Han har aldrig tränat själv men tänkte att det kunde vara en sport som passade mig!

Om bara några veckor är det dags för EM och Nils har ett strikt träningssc­hema att följa och ett träningslä­ger i Danmark att genomföra.

– Sista dagarna brukar jag äta mycket pasta. Annars försöker jag att bara träna och inte tänka för mycket på tävlingen. Jag vill inte bli nervös. Det är mitt första EM så vi får se hur det går. Vad har du för planer i framtiden?

– Jag vill delta i VM och OS. Sedan vill jag prestera bra utomlands. Jag tävlar utomlands mer och mer nu och har insett att Sverige inte är på samma nivå. Man får inte bli för glad över det man vinner i Sverige. Man ska vara stolt, men inte nöjd.

 ?? FOTO: ÄNGBY FÄKTNING ?? Nils Uniyal är uttagen till Kadett-EM i Foggia i slutet av februari. Här tillsamman­s med sin tränare Aleksandr Siniak.
FOTO: ÄNGBY FÄKTNING Nils Uniyal är uttagen till Kadett-EM i Foggia i slutet av februari. Här tillsamman­s med sin tränare Aleksandr Siniak.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden