Mitt i Bromma

Stockholm vill bli 24-timmarssta­d

- Michael Toll

Snart ska tester göras för att realisera visionen om Stockholm som en 24-timmarssta­d. Testplats: Slakthusom­rådet.

Målsättnin­gen är tydlig: När området förvandlas från industriom­råde till bostadskva­rter ska Slakthusom­rådet ha möjlighete­r att leva dygnet runt. Allt från tillstånd, vilka verksamhet­er som ska rymmas i lokalerna, till rent tekniska punkter i detaljplan­er och bygglovspr­ocesser ska göra det möjligt.

Till exempel ska vissa byggnader ha extra god ljudisoler­ing för att kunna ha verksamhet­er på natten utan att störa.

– Vi har verkligen en ambition att prova hur långt vi kan komma i termen av en 24-h-stad och nästa steg är att börja testa lösningar i praktiken, säger Jon Allesson, Atrium Ljungberg, stor fastighets­ägare i Slakthusom­rådet.

Till att börja med ska Slakthusom­rådet bli en 24- timmarssta­dsdel med dygnet runt-verksamhet under några veckor i höst.

– London, Berlin, Amsterdam och New York är städer som verkligen förstår hur viktigt det är att ha ett fungerande och mångfacett­erad nattindust­ri. Det är det vi arbetar för att Stockholm också ska ha, säger Jon Allesson.

Råd för nattaktivi­teter

Tidigare kulturborg­arrådet Madeleine Sjöstedt (L) drev frågan om en 24-timmarssta­d där det skulle vara enklare att få tillstånd till klubbar, kulturinit­iativ och torghandel. Sedan en tid tillbaka finns ”Nattrådet”, en organisati­on som arbetar för att Stockholm ska bli en mer levande stad på natten.

Organisati­onen drivs av medel från Fastighets­ägarna och Stockholms handelskam­mare. Steg ett har varit att samla alla olika intressegr­upper och lösningsor­ienterat diskutera frågan.

– Vårt mål är att Stockholm ska bli en av de bästa, mest serviceinr­iktade och coola städerna i Europa – även på natten, säger Lotta Andersson, näringspol­itisk expert på Handelskam­maren.

 ?? FOTO: YLVA BERGMAN ?? SLAKTHUSOM­RÅDET. Målet är att göra den nya stadsdelen till en dygnet runt-upplevelse.
FOTO: YLVA BERGMAN SLAKTHUSOM­RÅDET. Målet är att göra den nya stadsdelen till en dygnet runt-upplevelse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden