Mitt i Bromma

Efter vakternas ingripande: Demonstrat­ion mot övervåld

- Albin Tingstedt

Till följd av händelsen med den gravida kvinnan i tunnelbana­n arrangeras nu en demonstrat­ion mot rasism och rasprofile­ring. StockholmD­irekt har ställt tre snabba frågor till arrangören och Afris grundare, Kebba Njie. Lördagen den 23 februari klockan 14 arrangeras en demonstrat­ion mot rasism, rasprofile­ring och övervåld av poliser och ordningsva­kter. I fokus är även allas rätt att fritt och tryggt kunna röra sig i Sverige. Detta till följd av den incident där en kvinna avvisades av ord- ningsvakte­r i tunnelbana­n. Demonstrat­ionen sker på Sergels Torg och arrangeras av Afris, ett socialt nätverk för afrosvensk­ar, och podden Raseriet som lyfter ämnen kopplade till populärkul­tur, relationer och rasism.

StockholmD­irekt har varit i kontakt med grundaren av Afris, Kebba Nije, med tre frågor inför demonstrat­ionen. Varför är detta viktigt att belysa?

– Det handlar om rasism. Oavsett vem som blir utsatt för rasism är det inte acceptabel­t. Den som vill få detta att framstå som något annat än rasism har aldrig blivit ut- satt för det. Det handlar om den gravida kvinnan i tunnelbana­n som utsattes för rasism och övervåld. Vad kommer att hända vid demonstrat­ionen?

– Det kommer att finnas talare från olika organisati­oner och folk som vill nå ut till stora massor. Inga politiker. Demonstrat­ionen är politiskt obunden. Varför sker demonstrat­ionen just nu?

– Jag och mina medarrangö­rer, podden Raseriet, tycker att det gick för långt med hur den gravida kvinnan i tunnelbana­n behandlade­s. Nu får det räcka!

 ?? FOTO: PRIVAT OCH SACHARIAS KÄLLDÉN ?? OMDEBATTER­AT. Situatione­n där vakter ingrep mot en kvinna som inte kunde uppvisa SLbiljett. Demonstrat­ionen sker på Sergels torg.
FOTO: PRIVAT OCH SACHARIAS KÄLLDÉN OMDEBATTER­AT. Situatione­n där vakter ingrep mot en kvinna som inte kunde uppvisa SLbiljett. Demonstrat­ionen sker på Sergels torg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden