Mitt i Bromma

P-avgifter införs på nytt i Bromma

Stockholms stads utredning kring parkerings­avgifter i Bromma är klar. Beslutet: Norra delarna av Bromma som berördes av avgifter får betala och södra slipper.

- brommatidn­ing.se Jonna Claesson

Den utredning Stockholms stad gjort om parkerings­avgifter i Bromma står klar. Beslutet innebär att de norra delarna av det berörda området får betala, medan de södra delarna slipper.

ÅTERINFÖRS. Här är områdena som slipper avgifterna

Den 23 februari 2018 infördes gatuparker­ingsavgift­er i delar av Bromma, efter beslut från Stockholms stad. Beslutet kritiserad­es hårt och avgifterna upphävdes av Transports­tyrelsen den 20 december samma år.

Motivering­en var då att Stockholms stad inte utrett alternativ­en för att reglera parkeringe­n på de berörda gatorna tillräckli­gt, vilket Bromma Tidning rapportera­t om tidigare. Återinförs i norr Sedan dess har staden utrett vilka förutsättn­ingar och behov som finns för parkering i olika delar av Bromma. Beslutet kom under förra torsdagsmo­rgonen. I de norra delarna av området som be- rördes av p-avgifterna, alltså till exempel Åkeshov, Nockebyhov och Abrahamsbe­rg, återinförs avgift och kommer att gälla på de flesta gator. I södra delarna kommer de flesta gator vara avgiftsfri­a.

– Man använder ju parkerings­avgifter för att det ska vara lagom beläggning på parkeringa­rna. Vi har sett att det finns ett högre tryck på parkeringa­r i de norra delarna så därför fungerar det bra med avgifter där. På så sätt blir fler parkerings­platser tillgängli­ga och man minskar också söktrafik, alltså människor som åker runt i områden och letar efter en plats att stå på, säger Malinda Flodman, presskonta­kt på Trafikkont­oret.

Att det blir avgiftsfri­tt i de södra delarna förklarar Malinda med att det är flera som har egna parkeringa­r i området, därav blir behovet av avgifter inte lika stort. Däremot kommer trafikkont­oret hålla koll. Är det så att fler väljer att parkera i de södra delarna för att det är gratis kommer man införa avgifter på vissa gator ändå.

– Vi kommer följa det här och se hur det går. Men vi börjar så här, säger Malinda.

Omskyltnin­gen påbörjas i slutet av februari och beräknas vara klar i slutet av april. Men de nya reglerna börjar gälla så fort skyltarna är på plats.

– Är man osäker på vad som gäller, kolla skyltarna. Det som står är det som gäller.

Är man osäker på vad som gäller, kolla skyltarna.

 ?? FOTO: YLVA BERGMAN ?? AVGIFT. Exempelvis Abrahamsbe­rg och Åkeshov får betala för sin parkering och södra delarna slipper.
FOTO: YLVA BERGMAN AVGIFT. Exempelvis Abrahamsbe­rg och Åkeshov får betala för sin parkering och södra delarna slipper.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden