Mitt i Bromma

Nu tas nästa steg i bygget av Solvallast­aden

- Stella Papapanagi­otou

Runt 2000 lägenheter, ett hotell, en F-9-skola och flera förskolor. Nu ska planarbete­t för den helt nya stadsdelen Solvallast­aden sätta igång. Sedan 2012 har programarb­etet pågått för Solvallast­aden, en helt ny stadsdel som ska växa fram på vad som idag framför allt är en jätteparke­ring intill travbanan. Här planeras mellan 1 700 och 2200 lägenheter, en F-9-skola för 900 elever, förskolor, verksamhet­er och ett 9-10-våningars hotell. 500 nya lägenheter Nästa vecka väntas två avgörande beslut fattas som tar processen vidare.

Exploterin­gsnämnden väntas ge grönt ljus för markanvisn­ingar som gäller 500 lägenheter.

220 är tänkta att bli bo- stadsrätte­r och 280 hyresrätte­r. Dessutom anvisas mark till Sisab, stadens bolag som äger och förvaltar skolfastig­heter, för F-9-skolan och en förskola med åtta avdelninga­r. Även hotellet anvisas mark, närmast Ulvsundavä­gen.

180 lägenheter kvarstår för staden att markanvisa i ett senare skede.

– Det här projektet har varit aktuellt i många år och det är jättespänn­ande att det nu kommer igång, säger Anna Savås, handläggar­e på exploateri­ngskontore­t. ”Bullerfråg­an inte helt löst” Sedan programsam­rådet har kontoret arbetat mycket med bullerfråg­an.

– Det gäller framför allt markbuller från flygplatse­n. Gatustrukt­uren och kvarterens utformning har ändrats lite men bullerfråg­an är inte helt löst, det finns utmaningar kvar, säger Anna Savås.

Södra Solvallast­aden byggs delvis på stadens mark, och det är den som nu anvisas till olika byggaktöre­r. Men en del av området ägs av Travsällsk­apet och på en stor del av deras mark ska fastighets­bolaget Balder bygga bostäder.

Start-PM för att påbörja detaljplan­eprocessen ska upp i stadsbyggn­adsnämnden nästa vecka, och det gäller då hela södra Solvallast­aden, både stadens del och den privata delen.

– Det är för att få ett helhetsper­spektiv, att de allmänna ytorna blir bra och att hanteringe­n av buller, dagvatten och annat funkar, säger Martin Bretz, handläggar­e på stadsbyggn­adskontore­t. Byggstart kan ske 2023 Tidsplanen är att ett förslag på en ny detaljplan går ut på samråd i september 2020. Flyter allt på kan spaden sättas i marken 2023/2024 och de första Solvallast­adenborna skulle i så fall kunna flytta in 2026.

Vid det laget ska tvärbanans Kistagren, som får en hållplats centralt i stadsdelen, vara klar sedan några år. Söder om Bällstaväg­en planeras en ny bensinmack. Och den boende som vill hålla igång kommer att ha gott om möjlighete­r.

– Inom området blir det ett rekreation­sstråk i Solvallask­ogen. Och intill planeras det för Bällsta IP, med fotbollspl­an, idrottshal­l, friidrotts­bana och eventuellt en ishall, säger Martin Bretz.

Det här projektet har varit aktuellt i många år och det är jättespänn­ande att det nu kommer igång.

 ??  ??
 ??  ?? ILLUSTRATI­ONSPLAN. Så här ser bebyggelse­n ut i södra Solvallast­aden. Bild till höger visar en tidig skiss från programsam­rådet.
ILLUSTRATI­ONSPLAN. Så här ser bebyggelse­n ut i södra Solvallast­aden. Bild till höger visar en tidig skiss från programsam­rådet.
 ?? ILLUSTRATI­ONER: STOCKHOLMS STAD/SOLVALLAST­ADEN ??
ILLUSTRATI­ONER: STOCKHOLMS STAD/SOLVALLAST­ADEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden