Mitt i Bromma

Ulvsunda inspireras av Köpenhamn

- Jonna Claesson

I Köpenhamn finns flera relevanta referenser.

Nyhavn eller Ulvsunda industriom­råde? Danmarks huvudstad Köpenhamn är förebild när stadsplane­rarna spånar idéer till nya stadsdelen Bällsta hamn. Med en ny grundskola, uppåt 1200 bostäder och ett stort kultur- och idrottscen­trum i gamla Pripps bryggerier kommer en helt ny stadsdel växa fram i Ulvsunda industriom­råde, vilket Bromma Tidning skrivit om tidigare.

För att hämta inspiratio­n till planerna åkte elva personer från stadsbyggn­adskontore­t på en studieresa till Danmarks hippa huvudstad Köpenhamn.

– Ulvsunda industriom­råde är ett intressant område med många ovanliga byggnader som silosar och den så kallade tapphallen. Därför har vi sett på liknande exempel i Köpenhamn, säger Tua Sandberg, stadsplane­rare.

Pripps-området, som ska bli ett centrum för idrott och kultur, utgör den första etappen i detaljplan­en för Bällsta hamn.

– Pripps-området innehåller flera byggnader med mycket ovanliga arkitekton­iska och funktionel­la förutsättn­ingar, därför har vi tittat på flera exempel för att utvärdera lämpliga förhållnin­gssätt. I Köpenhamn finns flera relevanta referenser, bland annat i området för Carlsbergs bryggerier och Nordhavn, säger hon.

Stadsplane­rarna tittade även på nya lösningar för parker och torg, strandprom­enaden, kajer och bastubyggn­ader, som planeras.

Men om man hoppas på att Danmarks huvudstad ska slå sig ned mitt i Bromma och att Pripps gamla lokaler ska förvandlas till, låt säga, Kødbyen. Ja, då lär man bli besviken.

– Tanken är inte att detta blir ett nytt Köpenhamn, utan att vi berikar platsen utifrån sina egna förutsättn­ingar, säger Tua Sandberg.

 ??  ??
 ??  ?? BÄLLSTA HAMN? Eller Nyhavn? Nya stadsdelen planeras med Köpenhamn i åtanke.
BÄLLSTA HAMN? Eller Nyhavn? Nya stadsdelen planeras med Köpenhamn i åtanke.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden