Mitt i Bromma

Vem bestämmer vilka hus som är fula?

- LOUISE BORNHALL Reporter

Jag bor i ett fult hus. Det tycker åtminstone jag själv: en 60-talskloss med trist färgsättni­ng. Men portarna är trevliga och lägenheter­na, som ju faktiskt är det viktigaste, likaså.

Jag har ofta tänkt att det är insidan av huset som räknas, det är ju trots allt där jag vistas mest. Men gäller verkligen den gyllene insidan-är-viktigast-regeln när det handlar om hus? De allra flesta som passerar får ju inte se den trevligare insidan.

För vad och vem är det egentligen som avgör om ett hus är fult eller fint? Nu växer nya stadsdelar fram över hela stan. Barkarbyst­aden, Annedal, Ursvik, Hornsbergs strand, Liljeholms­kajen, Hammarby sjöstad. Listan kan göras lång.

Samtidigt som många flyttar in i de nya stadsdelar­na frodas kritiken mot utseendet på nybyggda hus. Bland annat bland de tusentals människor som gillar Arkitektur­upproret på Facebook.

Det får mig att tänka på hur folk rasade mot rivningen av Klarakvart­eren, då gamla sekelskift­eshus fick stryka med och lämna plats åt stora komplex som Kulturhuse­t och de andra byggena vid Brunkeberg­storg med omnejd när det begav sig.

Hur det ser ut omkring oss engagerar uppenbarli­gen, och verkar ha gjort i alla tider. Men precis som att trender i mode- och musikvärld­en går igen lär gamla byggstilar också komma tillbaka.

Så vem vet, om vi väntar tillräckli­gt länge kanske någon kommer stanna utanför huset där jag bor och tycka att det är härligt retrosnygg­t. Om det inte har rivits, vill säga.

Precis som att trender i mode- och musikvärld­en går igen lär gamla byggstilar också komma tillbaka.

 ??  ??
 ??  ?? GLAD. Vårkänslor­na går bara inte att ignorera! Med hopp om att snön inte hittat tillbaka när den här tidningen landar i brevlådan...
GLAD. Vårkänslor­na går bara inte att ignorera! Med hopp om att snön inte hittat tillbaka när den här tidningen landar i brevlådan...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden