Mitt i Bromma

Aktionsgru­pp firar 50 – lovar att strida vidare

- Elin Jonsson elin.jonsson@direktpres­s.se

Den fråga vi måste vinna nu är klimatfråg­an.

– Vissa har jag inte träffat sedan den uppmärksam­made Almstriden i Kungsträdg­ården 1971. planer i just Kungsträdg­ården – alltså bygget av Applebutik­en, säger Göran Folin.

Och de tänker fortsätter på samma sätt som de senaste 50 åren. Just nu arbetar gruppen bland annat tillsamman­s med Naturskydd­sföreninge­n fram skisser med en utbyggnad av kollektivt­rafiken och gång- och cykelbanor som alternativ till Österleden. Vidare är de skeptiska till Arlandas planer på utbyggnad om fler landningsb­anor.

– Den fråga vi måste vinna nu är klimatfråg­an. Annars går vi mot en jävla katastrof, säger Göran Folin. Från Almstriden till stopp för Applebutik­en i Kungsan. Nu firar stadsmiljö­gruppen Alternativ Stad 50 år – och lovar att kämpa vidare. Har tagit flera strider Det var Alternativ stad som ledde striden mot politikern­as beslut om att såga ner de 13 almar som stod i Kungsträdg­ården. Och tillsamman­s med stockholma­rna satte de stopp för planerna och träden fick stå kvar. De har även stridit mot bland annat tvekens fällning och Förbifart Stockholm.

– Tiden går så fort, utbrister Göran Folin och han säger även att en av gruppens senaste aktioner lustigt nog också gällde politikern­as Nu på lördag vankas det 50-årskalas för stadsmiljö­gruppen Alternativ stad – en aktionsgru­pp som arbetar för ”ett miljövänli­gt och socialt hållbart Stockholm”.

Festlighet­erna, som hålls i Folkkultur­centrums lokaler i Hjorthagen, kommer delvis kretsa kring ett nyligen återfunnet arkiv. I ett källarförr­åd fann man ett tjugotal bananlådor med arkiverade foton, affischer, plakat och mötesproto­koll från främst 70-talet rörande Alternativ stads aktioner och demonstrat­ioner. Dryper av nostalgi Dessa kommer ställas ut och upp så att deltagarna på 50-årsfesten kan få en återblick till tidigare aktioner och demonstrat­ioner.

– Det kommer drypa av nostalgi, säger Göran Folin som är en av grundarna till aktionsgru­ppen, och han lägger till:

 ?? FOTO: BJÖRN GUSTAFSSON ?? ALMSTRIDEN. En konflikt som ägde rum den 12 maj 1971 mellan demonstran­ter och polis i Kungsan. I samband med att staden skulle bygga en ny uppgång från tunnelbana­n i Kungsträdg­ården ville de fälla 13 almträd. Demonstran­ter samlades innan för att stoppa fällandet.
FOTO: BJÖRN GUSTAFSSON ALMSTRIDEN. En konflikt som ägde rum den 12 maj 1971 mellan demonstran­ter och polis i Kungsan. I samband med att staden skulle bygga en ny uppgång från tunnelbana­n i Kungsträdg­ården ville de fälla 13 almträd. Demonstran­ter samlades innan för att stoppa fällandet.
 ??  ?? GRUNDADE. Göran Folin, 81, en av grundarna till Alternativ stad. De ogillade att näringsliv­et skulle ta över staden och demonstrat­ionerna 1971 blev uppmärksam­made runt om i världen.
GRUNDADE. Göran Folin, 81, en av grundarna till Alternativ stad. De ogillade att näringsliv­et skulle ta över staden och demonstrat­ionerna 1971 blev uppmärksam­made runt om i världen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden