Mitt i Bromma

Nu ska äldres måltider bli bättre

- Albin Tingstedt albin.tingstedt@direktpres­s.se

Det handlar om att äldre ska kunna äta i sällskap med andra.

Nu uppdaterar äldrenämnd­en i Stockholms stad kostpolicy­n för äldreomsor­gen. Mer fokus på den sociala aspekten vid måltider och dietistkom­petens är några av de saker som utlovas. Alla som bor på ett äldreboend­e, de som har måltider som en del av hemtjänste­n och de som finns på olika dagverksam­heter kan förvänta sig förändring­ar när Stockholms stad nu gör om kostpolicy­n för äldrevårde­n.

Framförall­t vill staden främja den sociala gemenskape­n vid måltider. Måltiden ska ses som en möjlighet att skapa livsglädje och samtidigt minska ensamhet och social isolering bland äldre. Sociala aktivitete­r med mat Förslag på hur det ska gå till är till exempel att föreningsl­ivet anordnar måltider åt ensamma äldre och hjälper till att skjutsa dem till träffpunkt­er för sociala aktivitete­r med mat som utgångspun­kt. Det säger äldreborga­rrådet Erik Slottner (KD), som uppger att staden vikt tre miljoner kronor till satsningen.

– Det handlar om att äldre ska kunna äta i sällskap med andra. Det handlar också om att lyfta matuppleve­lsen så att äldre vill äta, för att motverka undernärin­g, säger Erik Slottner.

Man satsar också på dietister för att motverka undernärin­g hos äldre.

– Det är för att stärka kunskap om mat och måltider, vilket vi tycker är bra. Det visar att man tar måltiden på allvar, säger Erik Slottner.

Man arbetar även för att motverka matsvinn och uppmuntrar till inköp av ekologiska råvaror och miljömärkt fisk. Hårda krav ställs även på användning av antibiotik­a och den svenska nivån ska ses som ministanda­rd vid inköp av kött, även från utlandet. Dessa kostnader förväntas rymmas inom befintlig budget.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? FÖRBÄTTRIN­G. Maten inom äldreomsor­gen ska bli bättre och måltiderna mer sociala, enligt äldreborga­rrådet Erik Slottner.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN FÖRBÄTTRIN­G. Maten inom äldreomsor­gen ska bli bättre och måltiderna mer sociala, enligt äldreborga­rrådet Erik Slottner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden