Mitt i Bromma

Fullt med dubbdäck trots förbud

- Christoffe­r Röstlund Jonsson

att det efter tre år fortfarand­e är många som ignorerar det. Vi får ihop det till 25 bilar

med dubbdäck som parkerat längs den 1,5 kilometer långa gatan. lan vecka ett och elva 2018 så rullade 26 procent av alla fordon på Fleminggat­an omkring med dubbar.

Ett preliminär­t slutresult­at för samma period 2019 ser ut att landa på 25 procent.

På Stockholms luft- och bulleranal­ys (SLB), den del av förvaltnin­gen som äger frågan, säger man att det är väntade siffror.

Michael Norman på SLB vill lyfta att de tre gator som fått förbud – Fleminggat­an, Kungsgatan, Hornsgatan – påverkar hela staden. Innan den första bannlysnin­gen an- lände på Hornsgatan 2010, låg dubbdäcksa­nvändandet innanför tullarna på 70 procent.

Idag, ett drygt decennium senare, ligger de kontroller­ade förbudslös­a gatorna på mellan 30 procent (Ringvägen) och 44 procent (Södermälar­strand). Men SLB fser en långsam förändring.

– För snabbare förändring krävs ett förbud i hela staden. Men det finns ingen politiker som skulle föreslå det. Eller så får polisen börja se till att förbuden efterlevs, säger Michael Norman. Var fjärde bilist använder dubbdäck på gator där det är förbjudet. Och enligt stadens expert är det bara ett totalförbu­d i hela city – eller hårdare tag från polisen – som kan ändra på det. Symfoni av stålsmatte­r Under den timme som vår ovetenskap­liga undersökni­ng tar, kör mängder av bilar förbi oss med det karakteris­tiska stålsmattr­et som kommer av hård metall mot asfalt.

Och stadens egna undersökni­ngar ger oss rätt. Miljöförva­ltningens rapport från förra året visar att mel- Den hårt trafikerad­e Fleminggat­an fick totalförbu­d av dubbdäck i januari 2016. Detta för att minska antalet farliga partiklar som slits loss från vägbanan och sprids via luften in i lungorna.

Men en snabb koll en vanlig vardagsför­middag visar

 ?? FOTO: CHRISTOFFE­R RÖSTLUND JONSSON ?? DON’T RUB A DUB STYLE. Många bilister ignorerar den här skylten.
FOTO: CHRISTOFFE­R RÖSTLUND JONSSON DON’T RUB A DUB STYLE. Många bilister ignorerar den här skylten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden