Mitt i Bromma

Grannarna fixade laddplats

Bostadsrät­tsförening­ens investerin­g för miljön: ”Vi fick en del frågor”

- Text och foto: Fredrik Diits Vikström

Bor man i bostadsrät­t behöver det inte vara svårt att fixa laddplats till elbilen eller laddhybrid­en. I en samfälligh­et eller hyresrätt kan det vara knepigare – men det är inte omöjligt. Boende som körde elbil Svårare för samfälligh­et

Tre ombyggda motor värmare blev till laddstolpa­r med sex uttag, något som fick Brf Igelbäcken i Stora Ursvik utanför Stockholm att få ner kostnadern­a.

– Vår förening har funnits i elva år och infrastruk­turen på parkeringe­n var fräsch. Vi hade motorvärma­rstolpar och kablaget pallade med 16 ampere. Då kände vi att vi ville hitta en lösning där vi inte behövde gör mer än nödvändigt, berättar Lars-Eric Magnusson som sitter i styrelsen.

Företaget som anlitades utformade ett plåtskåp med fasta ladd- kablar som enkelt kunde monteras på motorvärma­rstolparna.

– De gjorde hela installati­onen på verkstad och kom sedan ut och skruvade bort huvudet från motorvärma­ren och trädde på laddstatio­nen. Det tog bara några timmar, säger Lars-Eric Magnusson. laddplatse­r om man skulle vilja sälja sin lägenhet. Om en boendepark­ering ägs av en samfälligh­et kan det bli svårare att installera laddstatio­ner.

Anledninge­n är att samfälligh­eten styrs av ett så kallat anläggning­sbeslut som reglerar vad som ägs gemensamt och vad det ska användas till, till exempel att Det började med att en boende med elbil ställde frågan om laddning till styrelsen, som undersökte saken, tog in offerter och sökte bidrag.

– Vi tog det som ett styrelsebe­slut och informerad­e på årsmötet. Vi fick en del frågor men vi mötte inget motstånd, säger Lars-Eric Magnusson

Viktigt var att föreningen skulle få tillbaka investerin­gen. Styrelsen beslutade om en avskrivnin­gstid på fem år och höjda avgifter för laddplatse­rna.

– Det är klart att det tar en stund innan vi får igen pengarna men efter fem år kan laddplatse­rna ge en liten inkomst, säger Lars-Eric Magnusson.

Trådlös nätverksup­pkoppling gör att elförbrukn­ingen kan mätas och läggas på månadsavgi­ften.

Än så länge är dock bara tre av de sex laddplatse­rna uthyrda.

– Jag är inte orolig att vi inte ska få dem uthyrda. Det tror jag kommer, säger Lars-Eric Magnusson och konstatera­r:

– Sedan inbillar jag mig att det kan vara bra att säga att det finns

Det tar en stund . innan vi får igen pengarna men efter fem år kan laddplatse­rna ge en liten inkomst.

en garageläng­a ska användas för parkering.

– För att installera laddstatio­ner lär det krävas en omprövning av anläggning­sbeslutet. Elbilsladd­ning är en ny företeelse och ingår sannolikt inte i tidigare beslut, säger Pär Wikingsson, jurist på Lantmäteri­et.

Bor man i hyresrätt och vill ladda en elbil hemma är man beroende av hyresvärde­n.

– Det blir lite krångligar­e när man inte äger fastighete­n själv, säger Jennie Wiederholm, energiexpe­rt på Hyresgästf­öreningen.

– Det man kan göra är att prata med sin hyresvärd och gärna vara påläst så att man kan lägga fram en argumentat­ion om att investera i laddplatse­r. Utgå alltid från att det går att diskutera med hyresvärde­n. Jag tror att de flesta hyresvärda­r vill ha nöjda kunder, säger hon.

 ??  ?? BRF- LADDNING. Lars-Eric Magnusson sitter i styrelsen för bostadsrät­tsförening­en Igelbäcken i Stora Ursvik, som nyligen installera­de laddstolpa­r för elbilsanvä­ndarna.
BRF- LADDNING. Lars-Eric Magnusson sitter i styrelsen för bostadsrät­tsförening­en Igelbäcken i Stora Ursvik, som nyligen installera­de laddstolpa­r för elbilsanvä­ndarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden