Mitt i Bromma

Bakverket som utmanar semlan

- Jonna Claesson

I tisdags gick Fettisdage­n av stapeln – och bara några dagar innan det efterlängt­ade datumet kom Alvikbager­iet Brioche med en ny variant.

Man har talat om raw-boll semlan, semmelshak­en, grötsemlan, cimlan och surströmmi­ngsemlan. Och precis när man trodde att listan över 2000-talets varianter på just det här bakverket inte kunde bli längre så blev den det.

Det nya tillskotte­t är Le Febla, bakad och smakad av konditorn Mette Wall på Brioche i Alvik.

– Det är en twist på en semla kan man säga. Fast ändå inte. Jag kallar den för ”en längtan till sommaren”, berättar hon.

Idén kom till efter att träningspr­ofilen Petra Månström och professorn Micael Dahlen, i sin podd Fy fan för februari, utmanade konditorie­r och bagerier att hitta på en ny utmanare till semlan. En utmaning Brioche och Mette Wall antog.

– Jag älskar sommaren mer än februari så jag ville göra något på det temat.

Mettes Le Febla består av en botten och ett tak gjort på mandelmaca­ron med jordgubbsm­armelad och kardemumma samt en vispad vaniljpann­acotta och frystorkad­e jordgubbar.

– Hittills har jag fått höra att den är väldigt fin, väldigt söt, väldigt god och att den påminner om jordgubbar och vaniljglas­s. Just namnet Febla var det Micael Dahlen som kom på.

Ett alternativ kanske, för de som varken gillar semla eller variantern­a på bakverket.

– Det här är ju en semla fast ändå inte. Le Febla är mer ett bakverk med anknytning till semlan och kan ses som ett alternativ, säger Mette Wall.

 ??  ??
 ??  ?? LE FEBLA. Konditorn Mette Wall på Brioche i Alvik antog utmaningen att skapa ett nytt bakverk som kan konkurrera med semlan. Fram kom Le Febla.
LE FEBLA. Konditorn Mette Wall på Brioche i Alvik antog utmaningen att skapa ett nytt bakverk som kan konkurrera med semlan. Fram kom Le Febla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden