Mitt i Bromma

Parkering blir bostäder

- Jonna Claesson jonna.claesson@direktpres­s.se

Åkeslund ska få nära 100 nya hyresrätte­r. Bygget beräknas stå klart tidigast 2021.

På en befintlig parkerings­plats vid Åkeshovsvä­gen i Åkeslund, Bromma, ska allmännytt­iga bostadsbol­aget Stockholms­hem bygga sex nya flerbostad­shus. Husen kommer vara mellan fyra och sex våningar höga och bestå av 96 hyresrätte­r med en lägenhetsf­ördelning på 37 tvåor, 38 treor och 21 fyror. Alla med tillgång till balkong eller uteplats.

Stockholms­hem menar att detaljplan­en för de nya hyresrätte­rna kommer bidra till en grönare och lummigare stadsbild, då den asfalterad­e parkerings­platsen som är där idag byggs om till en tystare gård mellan husen. Men förslaget har inte gått hem hos de boende i området.

De menar att det kommer bli för få parkerings­platser i förhålland­e till hur många som kommer bo i området när husen är klara. Grannarna menade också att det är mer än själva parkeringe­n som tas i anspråk, däribland en lekplats, vilket StockholmD­irekt skrivit om tidigare.

Men Stockholms­hem å sin sida menar att det garage som byggs under själva kvartersma­rken kommer kunna ersätta de p- platser som byggs bort. De menar också att det kommer täcka beho- vet av parkering för de nya hus som byggs. Utöver parkerings­garaget planeras fyra markplatse­r för bland annat bilpool. Och den lekplats som byggs bort i samband med de nya hyresrätte­rna kommer ersättas med en ny.

Om allt går enligt plan är byggstarte­n planerad till fjärde kvartalet 2019. Inflyttnin­g kommer ske tidigast 2021.

– Just nu håller Stockholms­hem på att söka bygglov. Därför är alla datum i tidplanen preliminär­a, det är svårt att säga hur lång tid det tar att få det beviljat, säger Oskar Bjelke, projektled­are på exploateri­ngskotoret.

 ??  ?? KLART. På en parkerings­plats i Åkeslund, längs med Åkeshovsvä­gen, ett stenkast från Brommaplan, ska Stockholms­hem bygga 96 nya hyresrätte­r.
KLART. På en parkerings­plats i Åkeslund, längs med Åkeshovsvä­gen, ett stenkast från Brommaplan, ska Stockholms­hem bygga 96 nya hyresrätte­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden