Mitt i Bromma

Ladda elbilen i brf:en – så gör du

- Källa: VI BILÄGARE

1) Pejla intresset. Att ladda hemma är en förutsättn­ing för elbil, i en bostadsrät­tsförening måste man ha grannarna med sig.

2) Kontakta styrelsen. Lägg fram önskemålet. Framföra att kostnadern­a ska betalas av de som laddar och att laddplatse­rna kan öka fastighete­ns värde.

3) Hjälp finns att få. Det kan vara klokt att kontakta andra föreningar som skaffat laddplatse­r. Då undviker man fallgropar och får tips om hur man går till väga.

4) Undersök förutsättn­ingar. Förutsättn­ingarna kan skilja sig mellan olika föreningar. Motorvärma­re gör saken enkel, saknas framdragen el blir det komplicera­t.

5) Välj utrustning. Hur parkeringe­n ser ut avgör var laddstatio­nen ska sitta, men det finns flera andra val att göra när det kommer till utrustning­en, som typ 2-kontakter som numera är standard i Europa.

6) Bestäm antal. Antalet laddplatse­r måste anpassas till intresset, föreningen­s ekonomi och de praktiska och tekniska förutsättn­ingarna. ”Det är alltid vackert att börja litet och lära sig av det,” säger Mats Lindbäck på Bostadsrät­terna. 7) Begär offerter. En laddbox i garage kan kosta 6 000– 15 000 kr, plus 2 000–6 000 kronor i installati­on. En laddstolpe utomhus kan kosta uppemot 50 000 kronor på grund av markarbete­n.

8) Kontroller­a bidrag. I dagsläget finns inga pengar att få för att installera laddstatio­ner. Men den nytillträd­da regeringen har gått ut med att klimatstöd­en ska utvecklas.

9) Välj betalmodel­l. Viktigt är att fördela kostnadern­a rättvist. Det vanligaste är att föreningen bekostar utrustning och installati­on och sedan tar ut kostnaden genom höjda avgifter för laddplatse­rna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden