Mitt i Bromma

Brommas nya barberare har en förkärlek till det klassiska

- Jonna Claesson jonna.claesson@direktpres­s.se

Raktvål, knivskarpa shavetter och våtvarma omslag – precis som New York på 30-talet. Det är vad Gabriel Teymur utlovar i Brommas nya barbershop.

Gabriel Teymur tog till saxen redan som femtonårin­g. När skoltrötth­eten trängde sig på i högstadiet blev pappans frisörsalo­ng en tillflykt.

– Pappa var inte direkt glad. Han tyckte att jag skulle studera men jag kände att det var frisör jag ville bli. Det var något jag brann för. Efter bara några månader var jag fast, säger han.

Inspiratio­n från USA Vardagen på frisörsalo­ngen flöt på. När kompisarna hade sommarlov fick Gabriel knega. Dag ut och dag in övade han på olika tekniker han sett på VHS:er från USA.

– Man kunde ju inte gå in på Youtube och inspireras direkt så jag fick beställa filmer från USA. Till slut blev jag så frustrerad över det där att jag sökte frisörutbi­ldningen Bobbys academy, säger han.

Gabriel praktisera­de yrket dygnet runt och blev årets elev 2009. När diplomet låg i handen drog han vidare till New York, Los Angeles och Florida för att hämta ytterligar­e inspiratio­n.

– Efter det drog jag till Turkiet för att lära mig den gamla sax- och knivteknik­en, vilket är vardag för dem där. Att klippa herrar med maskin kan vem som helst göra, det är med sax och kniv det riktiga hantverket kommer in i bilden och det är den tekniken jag använder mig av nu.

”Det ska bli en upplevelse” Idag, tio år senare, öppnar Gabriel upp sin allde- les egna barbershop i Alvik. Och det bli vintage för hela slanten, precis som i New York på 30-talet.

Gabriel har en tydlig bild av hur atmosfären i lokalen ska vara. Längs med tegelvägga­rna ska storstadsm­ännen slå sig ner i godan ro och småprata med de övriga kunderna i väntan på sin klipptid.

– Jag har äntligen fått öppna mitt alldeles egna ställe. Jag vill inte att det här ska bli en vanlig klipptid, säger han och tillägger:

– I framtiden hoppas jag på att kunna varva den dagliga verksamhet­en med kvällseven­emang och after work. Jag tänker att man som slutet sällskap ska kunna abonnera lokalen. Ett gäng grabbar kommer hit, skriver upp sig på en lista, minglar lite med en whiskey i handen och så friserar jag till lite grym musik.

”Kör på den gamla stilen” I nuläget finns inget officiellt öppningsda­tum men Gabriel planerar att tjuvöppna i dagarna. Är han på plats blir det öppet och slår man en signal kanske han kan lova en klipptid.

– Jag kommer försöka att inte ta emot bokningar, absolut inte online. Som sagt, jag kör på den gamla stilen. Är du en riktig man, kom förbi, säger han och skrattar.

I framtiden hoppas jag på att kunna varva den dagliga verksamhet­en med kvällseven­emang och after work.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: JONNA CLAESSON ?? BÖRJA TIDIGT. Gabriel Teymur har friserat damer och herrar sedan han var femton. Nu slår han på stort och öppnar egen barbershop i Alvik.
FOTO: JONNA CLAESSON BÖRJA TIDIGT. Gabriel Teymur har friserat damer och herrar sedan han var femton. Nu slår han på stort och öppnar egen barbershop i Alvik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden