Mitt i Bromma

EN SMAK AV VÄSTKUSTEN – I VÄSTERORT

Familjen Hvarfveniu­s har arbetat som fiskhandla­re i trettio år i Göteborg. Nu förser de Brommaborn­a med färsk fisk i Ålsten.

- Jonna Claesson jonna.claesson@direktpres­s.se

När Hans och Linda Cronmark, efter fjorton år, bestämde sig för att stänga ner Ålstens fisk var det många i Bromma som blev oroliga. Den gamla fiskhandel­n i stadsdelen har funnits på samma plats i snart hundra år.

Men precis när man trodde att butiken stängt för gott kom räddningen hela vägen från Göteborg.

– Vi har inte haft öppet så länge, men det är verkligen uppskattat, man märker att många är uppvuxna med en fiskbutik i området och är måna om att den finns kvar, säger Tim Hvarfveniu­s.

Familjen Hvarfveniu­s har arbetat som fiskhandla­re runt om i Göteborg i trettio år. Bland annat i omtalade Feskekôrka. Men efter önskemål från stockholma­rna själva valde de att utöka. Först på Kungsholme­n och nu i Bromma.

– Pappa har en otrolig kunskap och noggrannhe­t när det gäller kvalitet. Hans butiker har alltid varit uppskattad­e och när kunder från Stockholm besökt Göteborg har de uttryckt ett önskemål om att vi ska öppna i Stockholm också, så till slut gjorde vi det.

Offrar sig för kvaliténs skull Enligt Tim är behovet av en riktig fiskhandla­re i Stockholm stort.

– Visst kan man handla fisk över disk hos de stora kedjorna eller i saluhallar. Men man kommer aldrig få lika färsk fisk som hos oss. Även saluhallar handlar ju från grossister nu för tiden.

I disken stretar havskräf- torna fortfarand­e med klorna och de olika filéerna ligger på isbädden.

– Vi besöker fiskhandla­ren under auktion på torsdagsmo­rgonen och sedan kör vi direkt upp hit för att öppna butiken. Nu idag har pappa varit på auktion, så vid 15-tiden är han uppe med färsk fisk igen, säger han och tilllägger:

– Det är ett hårt jobb. Men vi är villiga att offra oss om det gör att vi har bra kvalitet.

Är det skillnad på en stockholma­res och en göteborgar­es fiskvanor?

– Ja, det är mer naturligt med fisk i Göteborg känns det som. Hemma är en kund lite mer krävande. Men det är väl det vi får lära stockholma­rna helt enkelt!

Det är ett hårt jobb. Men vi är villiga att offra oss om det gör att vi har bra kvalitet.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? TAGIT ÖVER. Familjen Hvarfveniu­s har arbetat som fiskhandla­re runt om i Göteborg i trettio år. Bland annat i omtalade Feskekôrka. Nu har de tagit över fiskbutike­n i Ålsten för att leverera färsk fisk till Bromma. Från vänster: Erik Franzén och Tim Hvarfveniu­s.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON TAGIT ÖVER. Familjen Hvarfveniu­s har arbetat som fiskhandla­re runt om i Göteborg i trettio år. Bland annat i omtalade Feskekôrka. Nu har de tagit över fiskbutike­n i Ålsten för att leverera färsk fisk till Bromma. Från vänster: Erik Franzén och Tim Hvarfveniu­s.
 ??  ?? ”Det är helt fantastisk­t det här, helt underbart. Jag är så glad för att de öppnade här. Det har alltid varit bra men att allt kommer direkt från Göteborg känns så lyxigt”, säger Britta Ramberg, boende i Ålsten. GLAD.
”Det är helt fantastisk­t det här, helt underbart. Jag är så glad för att de öppnade här. Det har alltid varit bra men att allt kommer direkt från Göteborg känns så lyxigt”, säger Britta Ramberg, boende i Ålsten. GLAD.
 ??  ?? Mellan torsdag och söndag kör familjen Hvarfenius upp färsk fisk och skaldjur från Göteborg till Stockholm. PENDLAR.
Mellan torsdag och söndag kör familjen Hvarfenius upp färsk fisk och skaldjur från Göteborg till Stockholm. PENDLAR.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden