Mitt i Bromma

Ny retrobutik öppnar i Traneberg

- Jonna Claesson

Blackeberg­s gymnasium har arrangerat retoriktäv­lingar i 25 år. Nu är det dags igen – denna gång med temat Makten över våra liv.

I år är det 25 år sedan Blackeberg­s gymnasium arrangerad­e sin allra första retoriktäv­ling tillsamman­s med Rotary-Västerort och föreningen Gamla Blackeberg­are.

– Det var en lärare som initierade samarbetet med föreningar­na för att uppmuntra och utveckla elevernas retoriska förmåga. Det är ett spännande samarbete där de olika generation­erna möts kan man säga, säger Jonas Mejer, lärare på Blackeberg­s gymnasium.

I år är temat Makten över våra liv. Ett tema som eleverna själva tagit fram.

Eleverna skriver sina tal till varje uttagnings­omgång, och till sist står två retoriker i final.

– Den här tävlingen är elevstyrd hela vägen, i allt från att ta ut årets tema till vem som blir tävlingens vinnare. Juryn består nämligen av två elever, två lärare och en rektor.

Alla elever på skolan är välkomna att delta i tävlingen och det är ett högt tryck. I år är det trettio elever som anmält sig.

– Det är en stor skola, men det är många som vill vara med. Nästan alltid lika många killar som tjejer. Det är jättekul. Att stå inför trehundra personer och göra sin röst hörd är en enorm erfarenhet som man kommer ha nytta av senare i livet.

Den 26 mars ska juryn kora en vinnare som dagen till ära går hem från skolan 7 000 kronor rikare. Andra och tredjepris på fyra respektive 2 000 kronor går inte heller av för hackor.

– Vi har haft en uttagnings­omgång och nu i veckan blir det en till. Sedan återstår bara finalen med riktigt fina priser och fantastisk­a tal, säger Jonas Mejer.

Den här tävlingen är elevstyrd hela vägen.

 ?? FOTO: BYSMON ?? TÄVLING. Dags för den årliga retoriktäv­lingen i Blackeberg­s gymnasium.
FOTO: BYSMON TÄVLING. Dags för den årliga retoriktäv­lingen i Blackeberg­s gymnasium.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden