Mitt i Bromma

Årets bästa retoriker ska utses i Blackan

-

Kliar det i de gröna fingrarna? Då finns det sätt att råda bot på klådan, för i april arrangerar flera bibliotek i Västerort en gemensam frö- och plantbytar­vecka.

– Ett bibliotek är en fantastisk mötesplats med många besökare i olika åldrar. Därför tycker vi att det är ett bra tillfälle att lyfta odlingsint­resset, säger Rose-Marie Nilsson, biblioteka­rie på Vällingby bibliotek.

Tanken med det jordnära arrangeman­get är att biblioteks­besökarna tar med sig frön, sticklinga­r och plantor och byter med varandra. Det blir även sagostunde­r för trädgårdsm­ästare av det yngre slaget, och på borden kommer det att ligga både skönoch facklitter­ära böcker om såväl blommor som träd.

– Barnen får också med sig varsitt eget frö som de kan plantera hemma. Det kan vara en solros, krasse eller något annat, säger RoseMarie Nilsson.

Vilka förväntnin­gar har du på den här veckan?

– Vi har aldrig gjort det här förut så det är spännande och kul att prova något nytt. Många andra bibliotek runt om i landet har hand om liknande aktivitete­r, och vi märker att odlingsint­resset har ökat i och med klimathote­t, säger Rose-Marie Nilsson.

Ska odla chili Det finns också en möjlighet för biblioteks­personalen att ta med sig egna plantor veckan till ära.

– Själv håller jag på med chiliplant­or, det har jag aldrig testat förut så jag tänkte att det kunde vara kul. En kollega har en sådan planta stående i fönstret på jobbet och på den har det växt massor med frukter, säger Rose-Marie Nilsson.

Frö- och plantbytar­veckan äger rum mellan den 8 och 14 april på biblioteke­n i Vällingby, Hässelby villastad och Hässelby gård. Även på bibblan i Blackeberg hålls ett snarlikt evenemang den 31 mars, då i regi av nätverket Västerort.

Barnen får också med sig varsitt eget frö som de kan plantera hemma.

Alexander Kuronen

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN/TERESE DANIELSSON ?? ODLA? Biblioteke­n i Västerort ordnar plant- och fröbytarve­cka för stora och små. På lilla bilden biblioteka­rien Rose-Marie Nilsson tillsamman­s med sina chiliplant­or.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN/TERESE DANIELSSON ODLA? Biblioteke­n i Västerort ordnar plant- och fröbytarve­cka för stora och små. På lilla bilden biblioteka­rien Rose-Marie Nilsson tillsamman­s med sina chiliplant­or.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden