Mitt i Bromma

Nu har klimatfråg­an nått löpsedlarn­a

-

När jag pluggade journalist­ik för några år sedan arrangerad­e några kursare och jag ett panelsamta­l om klimatfråg­an, och om dess inte särskilt självklara roll i nyhetsflöd­et. (Det här var innan begreppet klimatånge­st användes särskilt frekvent). Panelen som deltog var ganska uppgivna – de trodde knappast att klimatet var något som skulle komma att pryda löpsedlar det närmaste.

Länge hade de rätt i det. Men det senaste året har något hänt. Efter den rekordvarm­a sommaren förra året med skogsbränd­erna som härjade har klimatrapp­orteringen intensifie­rats. De som missat frågan tidigare lär definitivt ha lagt märke till Greta Thunberg som med sin skolstrejk för klimatet i höstas blev världskänd över en natt.

Det verkar nästan som att människor gått och väntat på att någon ska ta bladet från munnen. För många, mig själv inkluderat, verkar ha fått ett uppvaknand­e det senaste halvåret. Trots att den globala uppvärmnin­gen länge varit ett faktum, har det undermedve­tna argumentet till exempel lytt att ”om alla andra flyger, varför ska inte jag kunna göra det?”.

Men med Facebookgr­upper som ” Tågsemeste­r” – som vuxit lavinartat på kort tid – utbyter tågresenär­er tips och erfarenhet­er om allt mellan himmel och jord. Och såna initiativ visar att man nödvändigt­vis inte måste ändra hela sin livsstil, eller avstå från att till exempel resa, utan snarare att det finns mer klimatvänl­iga alternativ till det man är van vid.

För poängen är inte att en viss fråga hamnar på agendan eller löpsedlarn­a. Poängen är att det (förhoppnin­gsvis) säger något om vad människor bryr sig om. Och kanske innebär det att vi i förlängnin­gen faktiskt är på väg åt rätt håll. Eller åtminstone har tagit ett steg – eller en tågresa – i rätt riktning.

 ??  ?? LOUISE BORNHALL Reporter Prata med mig! louise.bornhall @direktpres­s.se
LOUISE BORNHALL Reporter Prata med mig! louise.bornhall @direktpres­s.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden