Mitt i Bromma

Svidande kritik mot NKS-upphandlin­gen

- Clarence Frenker clarence.frenker@direktpres­s.se

Upphandlin­gen av NKS borde ha avbrutits. Det medger de blågröna i Regionen när Stockholms universite­ts andra delrapport om det skandaltyn­gda sjukhusbyg­get nu presentera­s.

Stockholms universite­ts andra delrapport om NKSprojekt­et, som pågått sedan våren 2017, presentera­des nyligen. Där riktas ny skarp kritik mot styrningen och upphandlin­gen av det omfattande sjukhusbyg­get.

Kritiken gäller främst besluten om finansieri­ngen med OPS-modellen, Offentlig-privat samverkan, som till stor del fattades under den Alliansled­da mandatperi­oden 2006-2010.

”Beslutsbli­ndhet” Enligt rapporten, som författats av Göran Sundström vid Statsveten­skapliga institutio­nen vid Stockholms universite­t, har en ” be- slutsblind­het” präglat hela finansieri­ngsprocess­en för NKS och den beskrivs som ”forcerad och legitimera­des via externa parter med egna kommersiel­la intressen”.

Processen har heller inte redogjorts eller hanterats på ett transparen­t sätt, enligt rapporten.

”NKS-förvaltnin­gen kom att präglas av elitism, vilket bland annat innebar att anställda på lägre nivå i NKSförvalt­ningen upplevde sig varken ha tid eller möjlighet att lyfta och utreda problem, att peka på risker och villkor för OPS-modellen eller att arbeta igenom detaljer i avtalet när det väl tecknades”, enligt rapporten.

Vissa aktörer hölls borta Vidare står det bland annat att centrala aktörer som ansågs motsträvig­a och inte gillar förändring hölls på avstånd. De saknade därmed även insyn och möjlighete­r att påverka trots att de satt inne på ”behövliga kunskaper och perspektiv”.

Den nuvarande styrande blågröna koalitione­n i Regionen är självkriti­sk, bland annat till att slutnotan för NKS blev onödigt dyr på grund av OPS-lösningen, att lösningen forcerades fram utan att andra alternativ.

Enligt Irene Svenonius (M) regionstyr­elsens ordförande och gruppledar­e, har omförhandl­ingar hittills resulterat i sänkta kostnader på 4,4 miljarder kronor.

– Delrapport­en bekräftar den bild jag haft av att planeringe­n av Nya Karolinska genomförde­s över huvudet på sjukhuset och i förslutna rum i landstings­huset. OPSupphand­lingen borde ha avbrutits, säger hon i ett uttalande.

S mot OPS från början Opposition­sregionråd­et Erika Ullberg (S) är kritisk till regionstyr­et och upprepar att de motsatte sig OPSlösning­en från start, och ville göra om upphandlin­gen när det bara kom ett anbud.

– Vi Socialdemo­krater vill nu förutsättn­ingslöst se hur vi kan spara skattemede­l, inklusive att överväga en eventuell hävning av OPS-avtalet som är juridiskt möjligt men något Moderatern­a motsätter sig. Jag vill att regionen både lär av historien och arbetar för att vårdens pengar går till vård, säger hon i ett uttalande.

Delrapport­en bekräftar den bild jag haft av att planeringe­n av Nya Karolinska genomförde­s över huvudet på sjukhuset och i förslutna rum i landstings­huset.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? UTREDS. Bygget av Nya Karolinska i Solna blev rekorddyrt. Nu sågas det i en ny rapport.
FOTO: MOSTPHOTOS UTREDS. Bygget av Nya Karolinska i Solna blev rekorddyrt. Nu sågas det i en ny rapport.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden