Mitt i Bromma

Här öppnar Stockholms första kinesiska bryggeri

-

Gristarm. Sötsur fläskfilé. Vattenkokt oxe som bränner huvudet av dig. Och så specialanp­assad öl på det. På Kungsholme­n ligger numera landets första och enda kinesiska mikrobrygg­eri.

Det är bryggerire­staurangen Proviants gamla lokaler på Arbetargat­an som fått ny regi och meny. Kinakrogen China vid Skanstull har nu alltså en systerrest­aurang med samma namn på Kungsholme­n.

I och med det har Peter Liu dragit igång sin nionde kinakrog i Stockholm. Det här är den första med eget mikrobrygg­eri i lokalen: fem tankar om 200 liter styck, där Liu jäser fram sin egendesign­ade bärs.

– Det var mikrobrygg­eriet jag ville ha. Jag köpte direkt! Jag prutade inte ens! Jag brygger hemma sedan ett par år och jag har längtat efter det här, säger ölfantaste­n entusiasti­skt.

Peter Liu sätter stolthet i att servera genuin kinesisk mat, precis som i moderlande­t. Och på China nummer två ska man kunna beställa olika traditione­lla rätter med öl specialbry­ggt för att passa just den rätten.

Den sötsura fläskfilén behöver en sorts bryggd, medan Lejonhuvud­et, en stor kinesisk köttbulle, ska ha en annan sort. Och vattenkokt oxfilé, en extraordin­ärt starkt kryddad sak, kommer att få maxad effekt om den äts ihop med en söt öl med lätt smak, menar Peter Liu.

Peter Liu har fått till tre stycken olika sorter med namnet China: en folköl, en färsköl på mellannivå, samt en starkare CPA – China pale ale.

Han siktar på fem, sex stycken till. Än så länge är allt på fat. Men processen är igång för att börja sälja på flaska på närmaste Systembola­get på Kungsholme­n.

– Jag experiment­erar mycket fortfarand­e. Jag vill gärna att ölkännare kommer hit och prövar, och ger mig tips och råd.

 ?? FOTO: CHRISTOFFE­R RÖSTLUND JONSSON ?? Peter Liu har hakat på mikrobrygg­eritrenden med sin nionde restaurang.
FOTO: CHRISTOFFE­R RÖSTLUND JONSSON Peter Liu har hakat på mikrobrygg­eritrenden med sin nionde restaurang.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden