Mitt i Bromma

Fritt fram för ännu fler elscootrar i Stockholm

-

Runt 2000 kommersiel­la elscootrar eller elsparkcyk­lar beräknas i dagsläget rulla på Stockholms gator, enligt trafikkont­oret. Till våren och sommaren beräknas de bli ännu fler.

Ett flertal nya aktörer står redo att slå sig in på marknaden samtidigt som de som redan finns väntas utöka sitt utbud.

– Till sommaren kan man nog räkna med att sex till åtta bolag kommer att vara aktiva i Stockholm, säger Johan Sundman vid trafikkont­oret.

Enligt Johan Sundman skissas det på flera strategier för att hantera ökningen i Stockholm. Ett av förslagen är att upprätta speciella par- keringspla­tser, hotspots, för scootrarna, där användare som parkerar där får rabatt på taxan.

– Vi håller på att ta fram ett samarbetsa­vtal med scooterför­etagen så att man är överens om vart de ska ställas. Det gör att de hamnar på bra platser på morgnarna. Var användarna ställer dem vet man dock inte, men det är något vi tittar på och hoppas att det här skulle lösa, säger han.

Kan få begränsade områden Det tittas även på möjlighete­n att införa geofencing, som innebär att elscootrar­na bara kan köras och parkeras i vissa områden. Det är något som företagen själva har i dag till viss del, men som i samarbete med staden skulle bli en mer vedertagen metod att påverka elscootrar­nas rörelsemön­ster.

Enligt trafikkbor­garrådet Daniel Helldén (MP) har inga särskilda platser pekats ut ännu. Förslaget, som är ett resultat av de runda-bordssamta­l som hölls tidigare i år, ännu på ritbordet.

– Jag brukar nämna Odenplan som ett exempel, främst för att det står så mycket sparkcykla­r fritt överallt där. Men vi pratar även om innerstan och City som helhet, att man geonfencar elsparkcyk­larna så de endast går att låsa på specifika ställen. Då kan man samla ihop dem och då blir det funktionel­lt i stället för rörigt, säger Daniel Helldén.

 ?? FOTO: PER BRANDT ?? Voi, var först ut bland de app-baserade elscooterb­olagen, under det gångna året har de fått sällskap av företag som Lime, Tier och Glyde.
FOTO: PER BRANDT Voi, var först ut bland de app-baserade elscooterb­olagen, under det gångna året har de fått sällskap av företag som Lime, Tier och Glyde.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden