Mitt i Bromma

Influencer­s ska lära dig matsortera

-

Nu vill kommunerna i länet att invånarna blir bättre på att sortera sitt matavfall – för att nå ut har de för första gången testat att anlita influencer­s för att lägga upp bilder.

25 av Stockholms läns kommuner har de senaste året gått samman för att år 2020 nå målet om att samla in 116 000 ton matavfall från hushåll, storkök, butiker och restaurang­er.

Kampanjen går under namnet ”Sortera matresten” och nyligen testades ett nytt grepp – influencer­s. Under två veckor nyligen la matprofile­rna Siri Barje och Hanna Olvenmark ut ut filmer och bilder i sina sociala medier-kanaler med budskap om hur de gör för att sorterar sina matrester i samband med matlagning.

– Under kampanjen körde vi med täta uppdaterin­gar från min Instagram och blogg så att budskapet verkligen skulle gå fram, berättar Siri Barje som har 87 000 följare på Instagram som hoppas på flera liknande ”viktiga och vettiga” samarbeten med staden.

Enligt Magdalena Östling, kommunikat­ör på Stockholm Vatten och Avfall, är det första gången som de inom Stockholm stad har ett betalt samarbete med Instagramp­rofiler och influencer­s.

”Fått positiv respons” – Men vi har ju över tid sponsrat olika evenemang, idrottsför­eningar och organisati­oner och de är ju traditione­lla ”influencer­s” innan begreppet uppstod, säger hon.

Totalt lade kampanjen 145 000 kronor på de båda Instagram- profilerna­s insats, där Stockholms del var 69 600 kronor (baserat på hur stor del av befolkning­en i länet varje kommun har).

– Vi har fått positiv respons och matavfalle­t blir en naturlig del av inläggen med olika recept. När våra mätningar är klara kommer vi att analysera resultaten och besluta om vi fortsätter med influencer­s i höst eller om vi fokuserar på andra kanaler, säger Magdalena Östling.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? går även ut via andra kanaler och är en flerårig kampanj med start 2016. Exempel på andra kanaler är annonser på bussar, tv och radio.har en budget per år som bygger på en krona per invånare – i respektive kommun.2019 ligger budgeten totalt på 2 247 000 kronor som ska täcka två kampanjer per år.Influencer­s ska få Stockholma­re att sortera matavfalle­t.
FOTO: MOSTPHOTOS går även ut via andra kanaler och är en flerårig kampanj med start 2016. Exempel på andra kanaler är annonser på bussar, tv och radio.har en budget per år som bygger på en krona per invånare – i respektive kommun.2019 ligger budgeten totalt på 2 247 000 kronor som ska täcka två kampanjer per år.Influencer­s ska få Stockholma­re att sortera matavfalle­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden