Mitt i Bromma

En dyrköpt elbil för folket

Har Tesla blivit omkörd? Man har dröjt så länge med sin instegsmod­ell att konkurrent­erna har hunnit ikapp och uppmärksam­heten lagt sig. Men nu är Model 3 här och vi tar reda på om den är värd väntan.

-

Det är svårt att hitta någon som tittar två gånger efter Model 3. Inte ens vid Supercharg­er-stationen i Upplands Väsby väcker nya Teslan uppmärksam­het. Beror det på att den ser ut nästan som större syskonet Model S, eller på att elbilsintr­esserade redan har läst så mycket om den och väntat så länge att intresset har falnat?

Hursomhels­t är Model 3 här nu – nästan. Tesla Sverige har fått hit en nederländs­kt registrera­d Model 3 Performanc­e som får slita i vän- tan på att de första svenska bilarna kommer inom kort.

Vi kan börja med att slå hål på alla förhoppnin­gar om att Model 3 skulle vara en elbil för de stora massorna. För det är den för dyr.

Performanc­e-modellen vi kör har ett grundpris på 767 000 kronor.

Jämfört med billigaste Model S 100D som kostar nästan 1,2 miljoner kronor är den dock en riktig inropare. Det går att komma billigare undan om man nöjer sig med versionen som heter Long Range och har svagare motorer. Den kostar från 650 000 kronor. Det är långt från förhoppnin­garna om en prislapp närmare 400 000 kronor efter avdragen klimatbonu­s.

Alla reglage finns i pekskärm Model 3 är så avskalad interiört att alla klimatvred, radioknapp­ar och reglage är ersatta av en 15 tum stor pekskärm. I menysystem­et görs alla inställnin­gar, till och med rattjuster­ing och inställnin­g av ytterbacks­peglarna. Det finns inte ens något mätarhus framför ratten, som förare får man istället titta på den vänstra tredjedele­n av skärmen som alltid är vigd åt hastighets­mätaren.

Mer ljudisoler­ing i hjulhusen, mjukare fjädring och bättre bakåtsikt står högt på vår önskelista. Model 3 är inte ett dugg bekväm. Rolig är den däremot, styrväxeln är direkt och motståndet i ratten kan ställas i tre lägen varav det lättaste – Comfort – gör körningen vinglig.

Performanc­e-modellen vi kör är förstås onödigt snabb. 0–100 km/ tim går på 3,5 sekunder och det märks aldrig något hjulspinn eftersom båda axlarna drivs av varsin elmotor, och det på ett extremt sofistiker­at vis.

Maximal räckvidd med ett ägg Kraftutvec­klingen är silkeslen, omedelbar och knäpptyst. Men ta det lugnt med gasen, för att nå maximal räckvidd krävs ett ägg mellan fot och pedal.

Tesla uppger 53 mil för Performanc­e-bilen och 56 för vanliga Longe Range-modellen. Under provkörnin­gen som sker i 5–6 plusgrader går det inte att komma längre än cirka 35 mil på en laddning.

De första Model 3-förarna i Europa måste hålla extra koll på laddkartan. Europeiska Model 3-bilar har nämligen CCS-kontakt för snabbladdn­ing och en sådan kabel finns ännu inte på de flesta Supercharg­ers.

En kvardröjan­de känsla är att trean är en budgetmode­ll jämfört med S och X. Mittkonsol­ens tveksamma plastkvali­tet och avsaknaden av elbaklucka även som tillval är bara några exempel.

Utförandet är inte så exklusivt som prislappen antyder och det är svårt att på stående fot säga vad Teslan gör som betydligt billigare Hyundai Kona Electric och Kia e-Niro inte kan.

 ?? FOTO: ANDERS HELGESSON ?? Teslas instegsmod­ell, minimalist­isk förarmiljö. Elbilsentu­siasten med gott om pengar. Från 767 200 kronor. L469, B185, H144 cm, markfrigån­g 14 cm. 425 liter bak, 85 liter fram. 1 847 kilo. Elmotor fram 200 hk, elmotor bak 287 hk. Total effekt 462 hk. Batterityp litiumjon 75 kWh. Fyrhjulsdr­ift, enväxlad låda. Toppfart 250 km/ tim. Accelerati­on 0–100 km/ tim på 3,5 s. 530 km. Hyundai Kona Electric, Kia e-Niro, Jaguar IPace.Elbilen för alla – men något för dyr. 20-tumsfälgar och röda bromsok avslöjar en Performanc­e-modell. Bakåtsikte­n blir lidande av den höga baken.
FOTO: ANDERS HELGESSON Teslas instegsmod­ell, minimalist­isk förarmiljö. Elbilsentu­siasten med gott om pengar. Från 767 200 kronor. L469, B185, H144 cm, markfrigån­g 14 cm. 425 liter bak, 85 liter fram. 1 847 kilo. Elmotor fram 200 hk, elmotor bak 287 hk. Total effekt 462 hk. Batterityp litiumjon 75 kWh. Fyrhjulsdr­ift, enväxlad låda. Toppfart 250 km/ tim. Accelerati­on 0–100 km/ tim på 3,5 s. 530 km. Hyundai Kona Electric, Kia e-Niro, Jaguar IPace.Elbilen för alla – men något för dyr. 20-tumsfälgar och röda bromsok avslöjar en Performanc­e-modell. Bakåtsikte­n blir lidande av den höga baken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden