Mitt i Bromma

Många år av väntan på båtplats i Bromma

KÖTID. Eftertrakt­ade kommunala båtplatser: ”Kör strikt”

- Clarence Frenker Jonna Claesson

Båtsäsonge­n drar snart igång. Och Stockholms stad har i dagarna börjat dela ut de kommunala båtplatser som blivit lediga i år.

Enligt staden är intresset just nu rekordstor­t. I dagsläget står 2 490 personer i kö till stadens cirka 450 båtplatser.

Längst är kön till Hammarby sjöstads 208 platser, där väntetiden beräknas till över 15 år i dagsläget.

Även i Bromma är kötiden lång, upp till tio år.

– Det är enskilda köer för varje båthamn och de flesta ställer sig i alla köer samtidigt för att få en plats. Kötiden i Bromma brukar ligga på mellan åtta och tio år och det ökar lite hela tiden, säger Petra Sundström, handläggar­e på Stockholms stads idrottsför­valtning.

Och tyvärr är det inte särskilt hög ruljans på platserna.

– Har man köpt en villa i Bromma och fått en kommunal båtplats så flyttar man förmodlige­n inte därifrån på några år och då är ju båtplatsen upptagen ett tag, säger hon och tillägger:

– Vi får flera samtal från människor som undrar om inte någon är på väg att flytta eller om man kan komma runt kösystemet på något vis. Det kan man inte. Vi kör strikt på kötid.

Gäller att hålla koll

För att ställa sig i kön till en båtplats i Bromma går man in på stadens kösajt och väljer vilka hamnar man vill köa till. Sedan gäller det att hålla koll på fakturorna.

– Kötiden startar från den dagen du betalar fakturan. Betalar man i tid varje år så behåller man sin köplats men missar man en faktura så kastas man ur kösystemet och hamnar sist igen, berättar Petra Sundström.

Störst chans att få plats inom en snar framtid finns vid Kungsbro Strand och Bergsunds strand, där kötiden beräknas till cirka fem år.

– Det är fortfarand­e så att det är Bergsunds strand och Kungsbro Strand som går snabbast. Där är ruljansen på boende störst, säger Petra Sundström.

Enligt Petra Sundström var det år 2014 som intresset för kommunala båtplatser i Stockholm tog fart.

– Nu växer kön med cirka 200 personer årligen.

”Främja föreningsl­ivet”

Hon säger att det i nuläget inte heller finns några möjlighete­r att utöka antalet kommunala båtplatser i Stockholm.

I stället hänvisas de som letar plats till de privata båtklubbar­na.

– Vi vill främja båtklubbar­na och föreningsl­ivet i första hand. Vid de kommunala bryggorna får du en plats vid vattnet och inte så mycket mer, säger Petra Sundström.

Vid de kommunala bryggorna får du en plats vid vattnet och inte så mycket mer.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? KÖ. För att få en plats för din båt i Bromma får du i snitt köa mellan åtta och tio år. Här i Smedslätte­n står just nu 75 personer i kö.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON KÖ. För att få en plats för din båt i Bromma får du i snitt köa mellan åtta och tio år. Här i Smedslätte­n står just nu 75 personer i kö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden