Mitt i Bromma

Klass 5B fick igenom sitt förslag på cykelställ

För två år sedan skickade några elever på Smedslätts­skolan in ett medborgarf­örslag till Bromma stadsdelsn­ämnd. De ville ha ett cykelställ. Nu är det på plats och i tisdags invigdes det.

- Jonna Claesson jonna.claesson@direktpres­s.se

Det var när eleverna i femman på Smedslätts­skolan fick lära sig om politik som idén om ett medborgarf­örslag till stadsdelsn­ämnden väcktes.

– Vi hade ett cykelställ som var dåligt. Det var ofta som cyklarna gick sönder eller blev stulna så vi behövde verkligen ett nytt. När vi läste politik i skolan fick vi lära oss om medborgarf­örslag och testade att göra ett, säger Tindra Ekholm, som idag har börjat högstadiet på Äppelvikss­kolan.

Följde ärendets gång

Eleverna författade ett medborgarf­örslag och skickade in det till stadsdelsn­ämnden. Därefter besökte de nämndmöten­a för att hålla koll på hur det gick med ärendet.

– Vi var där två gånger och nämnden lovade att vi skulle få svar. Sedan fick vi höra att det skulle bli av, men vi visste inte riktigt när, berättar Vera Mogensen, som också var med och författade förslaget när de gick på Smedslätts­skolan.

”Alla borde skicka in idéer”

I tisdags, två år senare, blev de inbjudna till sin gamla skola. Cykelställ­et de önskade sig när de gick i femman har äntligen hamnat på plats och under tisdagsmor­gonen skulle det invigas med dunder och brak.

– Det känns jätterolig­t att det är på plats. Det här var någonting vi ville göra för skolan och det känns bra att ha kunnat påverka, säger Vera Mogensen och får instämmand­e nickningar av sina kompisar.

– Jag tycker att alla borde skicka in sina idéer. Det här är ett bevis på att det går att påverka, tillägger Tindra Ekholm.

På plats var även stadsdelsn­ämndens ordförande Johan Paccamonti (M), som tillsamman­s med initiativt­agarna klippte bandet.

– Det känns väldigt kul att få vara med och inviga det här cykelställ­et. Jag håller med om att det är viktigt att gå och cykla till skolan, även om det kan kännas lite bistert en dag som denna. Men det här är också en symbol för vad man kan göra om man har idéer på hur man kan göra Bromma bättre. Jag kan inte lova att allt blir av men vi vill ha alla goda idéer, sa Johan Paccamonti till eleverna.

Det känns bra att ha kunnat påverka.

 ??  ??
 ?? FOTO: JONNA CLAESSON ?? INITIATIVT­AGARE. För två år sedan skickade klass 5b på Smedslätts­skolan in ett medborgarf­örslag till stadsdelsn­ämnden i Bromma med en önskan om ett cykelställ. Nu är det på plats.
FOTO: JONNA CLAESSON INITIATIVT­AGARE. För två år sedan skickade klass 5b på Smedslätts­skolan in ett medborgarf­örslag till stadsdelsn­ämnden i Bromma med en önskan om ett cykelställ. Nu är det på plats.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden