Mitt i Bromma

Västerorts­skräckis blir teater

I höst blir det extra ruggigt i Vällingby. Då spelas nämligen föreställn­ingen Låt den rätte komma in på Kulturhuse­t Stadsteate­rn i Vällingby. Vi tog ett snack med regissören Johan Paus, som vill gestalta ”en ganska brutal värld”.

- Ella Söderberg ella.soderberg@direktpres­s.se

Kärlek och närhet uppstår mellan huvudkarak­tärerna – trots att världen ser ut som den gör.

Den kultförkla­rade boken Låt den rätte komma in av John Ajvide Lindqvist har hyllats av många.

Den handlar om 12-åriga Oskar, som blir mobbad i skolan, och en dag får en ny granne – den mystiska Eli. Det visar sig att hon är en vampyr, samtidigt som ett mord sker i Vällingby.

Därför är det passande att berättelse­n, som utspelar sig i Blackeberg och området kring Vällingby, nu kommer i teaterform på just Kulturhuse­t Stadsteate­rn Vällingby.

– Det känns otroligt lyxigt att få göra den här berättelse­n där den är. Stadsteate­rn i Vällingby har en otrolig tillgång, man ser rakt ner på torget med ett fönster som vetter ut mot världen. Vi använder oss av det för att vidga teatern, säger regissören Johan Paus.

”Såg den här flickan”

I den filmatiser­ade versionen spelas huvudperso­nerna Oskar och Eli av barn, men så är inte fallet i den här teatervers­ionen. Johan Paus förklarar hur han tänkte när castingen började.

– Jag såg först filmen och såg den här flickan. Sedan stack det ut för mig efter att ha läst boken, att berättelse­n om Eli var något annat. Oskar ställer frågan ’Är du en flicka?’. ’Nej’ svarar Eli. ’Är du en pojke?’. ’Nej’. På ett sätt underminer­ar Eli frågan. Eli är en vampyr, något annat. I den här pjäsen spelas Eli av Carlos Romero Crus, berättar han.

Gestaltar en brutal värld

Eftersom föreställn­ingen är baserad på en skräckroma­n, bör åskådaren vara minst 14 år, eller 11 år i sällskap med en vuxen. Johan Paus berättar att föreställn­ingen kommer att utgå från de teman och kamper som finns i boken, på en teatral och abstrakt nivå. Han hoppas kunna gestalta en ”ganska brutal värld”.

– Precis som i boken så lever personerna under ganska tuffa förhålland­en och är rätt utsatta i sina världar. En sorts kärlek och närhet uppstår mellan huvudkarak­tärerna, men inte på grund av hur världen ser ut – utan trots att världen ser ut som den gör, säger han.

Föreställn­ingen har premiär den 20 september, och för den som är sugen på att gå är det viktigt att kolla noga när föreställn­ingen börjar. Tiderna är nämligen mer udda än vanligt.

– Eftersom Eli inte får komma fram förrän solen går ner, kan vi inte börja förrän ett visst minutslag, säger Johan Paus finurligt.

 ?? FOTO: MATILDA RAHM ?? SKRÄCKROMA­N. Carlos Romero Cruz gör huvudrolle­n som Eli i Låt den rätte komma in som spelas på Vällingby stadsteate­r i höst.
FOTO: MATILDA RAHM SKRÄCKROMA­N. Carlos Romero Cruz gör huvudrolle­n som Eli i Låt den rätte komma in som spelas på Vällingby stadsteate­r i höst.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden