Mitt i Bromma

Mer pengar till tjej- och kvinnojour­er: ”Jätteposit­ivt”

Landets tjej- och kvinnojour­er får 40 miljoner extra i den kommande vårändring­sbudgeten. På kvinnojour­en i Västerort hoppas man att jouren själva ska få bestämma hur pengarna ska användas.

- Ella Söderberg ella.soderberg@direktpres­s.se

Det är jättevikti­gt att jouren själv får göra bedömninge­n. Då skulle pengarna kunna gå till boendet.

Förra veckan kom beskedet att regeringen skjuter till 40 miljoner extra till landets tjej- och kvinnojour­er, utöver grundansla­get på 100 miljoner.

Det var Dagens Nyheter först att rapportera om. Enligt Centerpart­iet, som meddelade beslutet, ska det kunna finansiera en extra halvtidstj­änst per jour och år.

På Sthlm Väst Tjej- och kvinnojour välkomnar man beskedet, men hoppas samtidigt att pengarna inte kommer vara öronmärkta.

– Det här är jätteposit­ivt. Men oftast brukar pengar vara öronmärkta. Det innebär att de går till olika typer av öppen verksamhet, och inte till de kvinnor och barn som bor i skyddat boende, säger Karin Andersson, verksamhet­sansvarig på Sthlm Väst Tjej- och kvinnojour.

Hon berättar att det är kommunen som ansvarar för att placera kvinnorna på skyddat boende, och att intäkterna jouren får från kommunen ska gå till att placera en kvinna, finansiera hyra, omkostnade­r för kvinnan och personal.

Det Karin Andersson vill se är helt enkelt att de nya pengarna ska kunna användas fritt utifrån vad jouren själv anser att de gör mest nytta.

– Det är jättevikti­gt att jouren själv får göra bedömninge­n. Då skulle pengarna kunna gå till boendet, som att finansiera utflykter, för att muntra upp tillvaron för kvinnorna, säger hon.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? BIDRAG. Kvinnojour­en i Västerort vill själva bestämma över bidraget.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON BIDRAG. Kvinnojour­en i Västerort vill själva bestämma över bidraget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden