Mitt i Bromma

Regeringen för OS i Stockholm

I tisdags meddelade regeringen att de stöttar att Stockholm som arrangör för OS 2026. De grönblåa i Stockholms stad välkomnar beskedet.

- Michael Toll Clarence Frenker

Det viktiga är att ett eventuellt vinter-OS 2026 inte belastar Stockholms skattebeta­lare.

SVT Nyheter berättade i veckan att regeringen går in med en säkerhetsg­aranti och stöttar OS-ansökan.

– Det här stärker vår kandidatur något oerhört. Nu siktar vi på att vinna i Lausanne och få arrangera OS, säger Rikard Björk, kommunikat­ionsansvar­ig för Stockholm Åre 2026.

Avgörs i juni

Det är i Lausanne den 24 juni som det ska avgöras om det blir Stockholm med Falun, Åre och lettiska Segulda eller italienska Milano med Cortina d’Ampezzo som ska få arrangera OS och Paralympic­s 2026.

Regeringen­s tumme upp innebär inte att de finansiera­r själva spelen. Däremot att de ger klartecken till att bekosta allt säkerhetsa­rbete kring spelen.

De grönblå i Stockholms stad välkomnar regeringen­s besked, men enligt finansborg­arrådet Anna König Jerlmyr (M) kommer staden varken att avsätta ekonomiska resurser eller axla något ansvar vid ett vinterspel­sarrangema­ng.

– Staden ser positivt på stora internatio­nella arrangeman­g och kommer att på marknadsmä­ssiga villkor hyra ut våra anläggning­ar och upplåta den mark som behövs. Det viktiga är att ett eventuellt vinter-OS 2026 inte belastar Stockholms skattebeta­lare, säger Stockholms finansborg­arråd Anna König Jerlmyr (M), i ett uttalande.

”Skulle betyda mycket”

Idrottsbor­garrådet Jonas Naddebo ( C) välkomnar även han regeringen­s besked.

– Ett idrottsarr­angemang av denna storlek skulle betyda mycket för Stockholms och Sveriges idrottsrör­else. Stockholms stad kommer inte formellt att axla något värdskap för ett eventuellt vinter-OS, men jag ser fram emot att följa utfallet av IOK:s nya koncept att använda värdstäder­nas befintliga idrottsanl­äggningar och att spelen ska ta ett helhetsgre­pp om sitt miljö- och klimatarbe­te, säger han i en kommentar.

 ??  ?? NÄRMAR SIG BESLUT. Arbetet med att få OS och Paralympic­s 2026 till Stockholm går snart in på slutspurte­n.
NÄRMAR SIG BESLUT. Arbetet med att få OS och Paralympic­s 2026 till Stockholm går snart in på slutspurte­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden