Mitt i Bromma

Då börjar bygget av Brommas expresslyo­r

- Ella Söderberg

Byggprojek­tet med tillfällig­a bostäder för unga i Norra Ängby är nu ett steg närmare att förverklig­as. Ett reviderat bygglov har godkänts och i höst kan bygget starta.

Vi har vid flera tillfällen skrivit om de så kallade Snabba Hus som ska byggas i Norra Ängby, på en parkyta längs Bergslagsv­ägen. Nu har ett reviderat bygglov godkänts och i höst kan bygget starta.

Bygget har varit planerat sedan 2014, men satts på paus efter att bygglovet överklagat­s till mark- och miljööverd­omstolen.

– Det har varit en lång process, men till slut fick vi bifall sommaren 2017, berättar Dennis Ericson, projektled­are på Svenska bostäder, som ska bygga husen.

Snabba Hus är ett samarbete mellan ungdomsorg­anisatione­n Jagvillhab­ostad.nu och Svenska Bostäder, och är hyresrätte­r för unga mellan 18 och 30 år med tidsbegrän­sade bygglov. Det innebär att kravet på en detaljplan frångås, och när bygglovet väl löper ut kan husen flytta till en annan tomt. Men enligt Snabba Hus hemsida är målet att det på sikt ska tas fram en detaljplan som tillåter husen att stå kvar permanent på platsen.

I Norra Ängby planeras tre huskroppar som har fem, sju och åtta våningar.

– I det första bygglovet som överklagad­es var det tänkt att det högsta huset skulle vara tio våningar. Men där hade både vi och de omkringboe­nde kommit fram till att det inte skulle vara roligt om det blev så högt. Då skickade vi in ett reviderat bygglov till stadsbyggn­adskontore­t, säger Dennis Ericson.

För några veckor sedan godkändes det reviderade bygglovet.

Så nu är det klart för att börja bygga?

– Ja och nej. Det är ett godkänt bygglov, men det kan överklagas igen. Det har nog redan gjorts till länsstyrel­sen. Men det bör blir så att överklagan kommer nekas, i och med att mark- och miljööverd­omstolen redan godkänt det första bygglovet. Det finns alltid en risk, men vi kan i princip börja bygga.

Per Axberg bor i närheten av de planerade bostäderna och är kritisk till våningsant­alet på husen.

– Området är klassat som riksintres­se, och byggnadern­a får inte överstiga mer än en våning, det står klart och tydligt i Stadsmusee­ts premisser.

Men Dennis Ericson menar att man bygger utanför riksintres­sets område.

– Norra Ängby är ett riksintres­se, det har grannarna rätt i. Men vi anser att vi bygger i gränslande­t till det, och i norr avskiljs byggnaden med en skogsdunge. Det är väl för de boende närmast Bergslagsv­ägen som det såklart kryper nära inpå.

Enligt Dennis Ericson kommer byggtrafik inte att köras på de smala lokalgator­na.

– Vi kommer göra en utoch infart till Bergslagsv­ägen. För de externa arbetena med ledningsom­läggningar däremot tror jag säkert att det kommer bli mindre trafik på lokalgatan. Men då pratar vi inte om några stora långtradar­e.

Finns det några planer på att bostäderna ska bli kvar permanent?

– Nej, det kan jag inte säga att det finns. Konceptet är att husen ska vara lättmonter­bara, sen vet jag inte om man har någon tilltänkt plats i framtiden. Men tanken är att de ska flytta på sig.

Enligt honom är tanken att bygget kan starta till hösten med en byggtid på 11-12 månader.

 ??  ?? VISIONSSKI­SS. Så här är det tänkt att de 134 lägenheter­na i Norra Ängby ska se ut.
VISIONSSKI­SS. Så här är det tänkt att de 134 lägenheter­na i Norra Ängby ska se ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden