Mitt i Bromma

Bääntligen! Kolla in Västerorts nya invånare

- Stella Papapanagi­otou stella.papapanagi­otou@direktpres­s.se

Man kan komma förbi och säga vad man tycker att de ska heta, lämna en lapp eller mejla.

Nu våras det i Stockholms hagar och hägn – och det brukar innebära en våg av gullighet i form av små ulliga lamm. Vi har kollat var storken har varit och vilka som fortfarand­e går i väntans tider.

– Sex söta lamm har vi här, de kom för två veckor sedan, säger Cecilia Breed, aktivitets­ledare på Spånga bys 4H.

Eftersom vädret är så skönt är lammen redan utomhus om dagarna. Och de små liven är populära.

– Det kommer många och tittar på dem varje dag. Många gillar de andra djuren också, tuppen, hönsen och getterna. Men just nu på våren är det lammen som är roligast, säger Cecilia Breed.

Vad de ska heta är ännu inte klart. Den som vill får gärna komma med förslag, tillägger hon.

– Man kan komma förbi och säga vad man tycker att de ska heta, lämna en lapp eller mejla, säger hon.

Namnges efter superhjält­ar

Även på parkleken Gulsippan i Hässelby villastad har det kommit lamm, då de två tackorna Äbba och Älva har fått varsitt.

– Nu väntar vi på att kycklingar­na ska kläckas. Vi hoppas på fem stycken, sen kan besökare lämna förslag på namn. Vår djurklubb har bestämt att lammen i år ska ha bakelsenam­n och kycklingar­na ska döpas efter superhjält­ar, säger Helena Sundevall, fritidsled­are och djurskötar­e på Gulsippan.

På Björklunds hages 4Hgård i Norra Ängby i Bromma går man fortfarand­e i väntans tider.

– Tackorna Doris och Dora ska få sina lamm inom två veckor. I år ska lammen döpas till något som börjar på bokstaven F. Besökare som vill får gärna lämna förslag sen när de har kommit, säger Liza Berglund, gårdsassis­tent på Björklunds hage.

I Kallhäll i Järfälla kommer nedkomsten att dröja ännu lite längre.

– Gårdar med samma fårras delar ofta på en bagge och vi fick hit den sist av alla i år. Så våra lamm kommer först om en månad, säger Fanny Ljunggren, gårdsassis­tent på Kallhälls 4H.

”En tjuvparnin­g i somras”

På gården i Kallhäll har de tre tackor som är dräktiga. När det gäller killingar, som också brukar födas på gården vid den här tiden på året, är läget tvärtom.

– De blev lite tidiga. Det blev en tjuvparnin­g i somras, en bock tog sig in till tjejerna så killingarn­a kom redan i januari. Nu är de så stora att de precis flyttat ut på Mälaröarna, säger Fanny Ljunggren.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? NYKOMLINGA­R. Tre tackor och tre baggar har fötts på Spånga bys 4H. Cecilia Breed håller i två av gullisarna.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON NYKOMLINGA­R. Tre tackor och tre baggar har fötts på Spånga bys 4H. Cecilia Breed håller i två av gullisarna.
 ??  ?? (G) ULLIGA. Parkleken Gulsippan i Hässelby villastad har fått två nya lammkompis­ar.
(G) ULLIGA. Parkleken Gulsippan i Hässelby villastad har fått två nya lammkompis­ar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden