Mitt i Bromma

ANDRAS FIXAR BROMMAS GUROR

Från sin bas i Bromma har Andras Novak lagat gitarrer under 17 år. Nu har han flyttat till ny lokal.

- Ella Söderberg 073-600 69 31 ella.soderberg@direktpres­s.se

Ett stenkast från Brommaplan ligger Andras Novaks instrument­makares gitarrverk­stad och butik. Här inne hänger gitarrer på väggarna och i verkstaden är arbetet i full gång med att ta hand om guror som behöver lite extra kärlek.

– Jag har drömt länge om att ha butik, men att ha en lokal i stan går inte. Först hade jag en verkstad hemma, men sedan 2002 har jag en lokal här i Bromma, säger Andras Novak.

Ville bli rockstjärn­a

Han är född och uppvuxen i Budapest, där han också arbetade som lärling hos en instrument­makare i stan. 1988 flyttade han till Stockholm.

– Min mamma och farmor ville att jag skulle jobba som fiolmakare, jag ville bli rockstjärn­a. Men så blev det inte, haha, säger Andras.

I lokalen på Brommabåge­n 19 vid Brommaplan har han två anställda och en lärling. Tidigare låg de ett stenkast därifrån, men bytte i januari i år lokal med en tapetserar­e, och finns nu tvärs över gatan.

– Den här lokalen är större, i den gamla var verkstaden i mitten och alla gitarrer i ett hörn. Då blev instrument­en dammiga från maskinerna. Nu har vi även plats för en butik, det kan vara trevligt för folk att komma in och se hur vi arbetar, säger Andras Novak.

Både gamla och nya gitarrer

Verkstaden arbetar med knäppinstr­ument, alltså instrument som man knäpper strängarna på, som gitarr, harpa eller luta. Det finns även gitarrer till försäljnin­g, både begagnade som folk lämnar in och som verkstaden reparerar, och nya som beställs av leverantör­er. Ibland händer det att de får in riktigt gamla instrument.

Andras visar en 100 år gammal gitarr, där halsvinkel­n har blivit dålig på grund av alla år av strängspän­ning. Då får man lossa halsen och limma om den i rätt vinkel, förklarar Andras.

– Gitarren har utvecklats enormt mycket de senaste 200 åren, det som är populärt idag är olikt de som byggdes på 1800-talet.

På väggen hänger en amerikansk resonatorg­itarr. Den har en slags aluminiumk­ona mitt på gitarrkrop­pen. Andras berättar att dessa var populära innan elgitarren gjorde entré.

– Den här är från 1927, och aluminumko­nan är lik en slags högtalarko­nstruktion. Det var på jazzens tid, och då hittade man på det här för att öka volymen så gitarren skulle höras bland trumpeter och andra högljudda blåsinstru­ment.

”En av de bästa i stan”

Som en liten verkstad berättar Andras att det alltid är svårt att konkurrera med de större butikerna. Men han är inte orolig. – Min plan är att konkurrera med kvaliteten, jag vågar sticka ut hakan och säga att den här verksamhet­en är en av de bästa i stan. Det är inte varje år man får klagomål.

Vilket är ditt bästa tips på hur man ska ta hand om sitt instrument?

– Framförall­t ska man spela på det. Då märker man om det förändras. Har man den under uppsikt så märker man, men ligger den i en väska under sängen så märker man inte förändring­en.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? ERFAREN. Andras Novak har haft verkstad i Bromma i 17 år. Men han har ingen gitarr hemma, eftersom han inte kan låta bli att se det tekniska med instrument­et.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON ERFAREN. Andras Novak har haft verkstad i Bromma i 17 år. Men han har ingen gitarr hemma, eftersom han inte kan låta bli att se det tekniska med instrument­et.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? SAMLING. I butiken hänger gitarrer från olika tidsepoker, både reparerade och nya verk.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON SAMLING. I butiken hänger gitarrer från olika tidsepoker, både reparerade och nya verk.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden